Erişilebilirlik

Muhalefet ABD'deki Seçmenleri Dinliyor


(Soldan sağa) CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Turkish Policy Center başkanı Ata Akıner, BDP Washington Temsilcisi Mehmet Yüksel ve CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan
(Soldan sağa) CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Turkish Policy Center başkanı Ata Akıner, BDP Washington Temsilcisi Mehmet Yüksel ve CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ve Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Türk seçmenlerin görüşlerini almak, akıllarındaki soru işaretlerini gidermek amacıyla ABD'de cumhurbaşkanlığı seçimi için Türk vatandaşlarının oy kullanacağı altı kentte temaslarda bulunuyor

Yurtdışındaki Türk vatandaşları ilk kez bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmaya başlayacak.

Amerika’daki Türkler de seçmen kayıtları bulunması durumunda 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014 tarihleri Washington Büyükelçiliği, New York, Boston, Chicago, Los Angeles ve Houston başkonsolosluklarında oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanlığı adayları zaman zaman milyonlarca Türk seçmen nüfusunun bulunduğu Avrupa ülkelerine gidip kampanya yürütseler de, Amerika’daki Türkler’in gerek sayısal, gerekse coğrafi uzaklık bakımından Avrupa’daki Türkler kadar ciddi bir seçmen potansiyeli bulunmuyor.

Bununla birlikte, iki milletvekilini Amerika’ya gönderen Cumhuriyet Halk Partisi, buradaki Türk seçmenlerin görüşlerini almayı, akıllarındaki soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyor. CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ve Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, bu amaçla başkent Washington dışında başkonsoloslukların bulunduğu beş kentte Türk seçmenlerle görüşmeler yürütüyor.

Washington’da Türk seçmenlerle bir araya gelen CHP milletvekilleri öncelikli olarak Milliyetçi Hareket Partisi’yle birlikte “çatı aday” olarak belirlenen Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde neden uzlaştıklarını anlattı. İhsanoğlu’nun kutuplaşma ve kamplaşmanın yoğun olduğu Türk siyasetinde “uzlaşmanın yansıması” olduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, kendi adaylarının birden fazla partinin tabanına hitap ettiğini söyledi. Tunay 30-40 yıl önce bir araya gelmesi mümkün olmayan iki partinin cumhurbaşkanı için ortak aday belirlemesinin Türk siyasetinde önemli bir değişim olduğunun altını çizdi.

Tunay ikinci olaraksa Adalet ve Kalkınma Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi parlamenter sistemden uzaklaştırıp, “başkanlık ya da yarı başkanlık” sistemine taşımayı amaçladığını savundu. Başkanlık ve yarı başkanlık sisteminin “Türkiye gibi gelişmekte olan toplumlarda tek adam sistemine” yol açacağını ve söyleyen Tunay, Türkiye’de “kontrol mekanizmasının mutlaka olması gerektiğini” vurguladı, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bu noktada mevcut parlamenter sistemin koruyucusu olacağını kaydetti.

Tunay’dan sonra söz alan CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda “çoğunlukçu ve otoriter rejimi” temsil edeceğini, Türkiye’nin bir yol ayrımına geldiğini söyledi. Erdemir, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ise özgürlükçü demokrasi arzusunu temsil edebilecek “kültürel muhafazakar liberal demokrat” bir siyasetçi olduğunu, bir sosyal demokrat olarak kendisinin İhsanoğlu’na destek vermekten rahatsızlık duymadığını açıkladı. Aykan Erdemir ayrıca Türkiye’de geçmişte ödün vermenin siyasetçiler açısından neredeyse ihanetle suçlandığını hatırlattı, ancak MHP ve diğer beş partiyle birlikte bir ödünün eseri olarak çatı aday üzerinde uzlaştıklarını kaydetti.

Washington’daki toplantı bir nebze, muhalefetin cumhurbaşkanı adaylarının tanıtıldığı bir oturuma dönüştü. Barış ve Demokrasi Partisi’nin Washington Temsilcisi Mehmet Yüksel, öncelikli olarak cumhurbaşkanı adaylarının halk tarafından seçilmesine rağmen, adayların Parlamento’daki partiler tarafından ve milletvekilleri arasından belirlenmesini eleştirdi. Yüksel ayrıca, 30 Mart yerel seçimlerinde oy sayım işlemleri sırasında yaşanan hile ve usulsüzlük iddialarının ardından, yurtdışı oylarının nasıl sayılacağını “merakla beklediklerini” söyledi. Aday profilleri açısından Erdoğan’ın “son 12 yılı temsil ettiğini” ve gelecek vadetmediğini savunan Yüksel, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu da “eski sistemin devamı” gibi gördüklerini belirtti. Yüksel ayrıca Türkiye’de demokrasinin merkezi sistemden uzaklaşarak, yerel yönetimlere yetki verilmesinden geçtiğine inandıklarını kaydetti. Mehmet Yüksel, Halkların Demokrasi Partisi Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Türkiye’de azınlıkların hakkını en iyi temsil edebilecek bir aday olduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan da, oy pusulalarının güvenliğine dikkati çekerek, tüm partileri temsil eden seçim gözlemcilerinin Ankara’da Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilmek üzere götürülecek oylarla birlikte aynı uçakta Türkiye’ye gideceğini söyledi. Özcan, iki aylık yoğun çalışmaları sonucunda oyların uçakların kargo bölümünde değil, yolcu kabininde götürülmesi çabalarının başarıya ulaştığını belirtti.

Özcan, CHP milletvekillerinin on gün boyunca Amerika’da Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı için oy kullanacağı altı kentte temaslarda bulunacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG