Erişilebilirlik

Almanya: 'IŞİD Çok Ciddiye Alınmalı'


Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’de Irak ve Suriye’deki gelişmeleri ele alacak. Alman Dışişleri Sözcüsü, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini, IŞİD terör örgütünün çok ciddiye alınması gerektiğini söyledi

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlı ile görüşmek üzere Türkiye’ye gidiyor. İki bakan Almanya ile Türkiye arasında geçen yıl hayata geçirilen Türk-Alman Stratejik Diyaloğu kapsamında Cuma ve Cumartesi günleri İstanbul’da görüşecek. Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, stratejik işbirliği toplantısında son olarak gerilimli bir dönemden geçen Türk- Alman ilişkilerinin ve AB ile müzakerelerin durumunun masaya yatırılacağını, ayrıca Irak’taki güncel gelişmeler ve terör örgütü IŞİD’in oluşturduğu tehlikenin konuşulacağını duyurdu. Resmi ziyaret öncesinde Türkiye’nin komşu ülkelerinden Irak ve Suriye’deki gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerinin söyleyen Sözcü, IŞİD terör örgütünün çok ciddiye alınması gerektiğini ve eylemlerinin Libya ve Ürdün’e de sıçrama tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Berlin’deki diplomatik çevreler iki bakanın buluşmasının Almanya ile Türkiye arasında son bir yılda yaşayan gerilimi de yumuşatmayı hedefleyebileciğinden yola çıkıyor. Geçen yıl Gezi protestoları sırasında Başbakan Merkel’in polisin şiddetini eleştiren sözleri ile başlayan gerilim, Alman Cumhurbaşkanı Gauck’un geçen Nisan ayında Türkiye’yi ziyaretinde yeni bir doruk noktasına ulaştı. Gauck’un ‘Türkiye'de demokrasi tehlikede’ ieklindeki sözlerinden sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gauck’a, ‘Siz gelip Türkiye’de hak ve hukukun olmadığını söylerseniz, aynısını biz de size yaparız’ şeklinde yanıt verdi.

Gerilim, geçen haftalarda Alman medyasında Soma faciasının sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğu şeklinde çıkan yorumlar ve ardından Erdoğan’ın Köln’de katıldığı bir toplantıda konuşma yapmasına Alman siyasetçilerin tepki göstermesi sonrasında daha da ileri noktaya ulaştı. Yeşiller Partisi Cem Özdemir’in Başbakan Erdoğan’ın konuşmasını eleştirmesine, Erdoğan’ın sert tepkisinin ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu bakanlığa çağırdı ve ‘Almanya’nın rahatsızlığını’ iletti.

Türkiye Almanya Araştırmalar Vakfı Başkanı Profesör Faruk Şen, Steinmeier’in ziyaretinin iki ülke arasındaki gerilimi çözme açısından önemli ve gerekli bir adım olacağı görüşünde.
Bu arada Steinmeier ve Davutoğlu arasında gerçekleşecek Türk-Alman Stratejik Diyaloğu’nda Türk vatandaşlarına vize uygulaması ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Almanya’da kurulacak sandıklar konularının da ele alınması bekleniyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG