Erişilebilirlik

Alman Basınından Köln Konuşmasına Sert Tepki


Başbakan Erdoğan’ın Köln ziyareti ve kentteki protestolara geniş yer veren Alman basını, Erdoğan’ın konuşmasını “zedelenmiş gurur ve güç gösterisi” olarak niteledi

Başbakan Erdoğan’ın Köln ziyareti ve kentteki protestolara geniş yer veren Alman basını, Erdoğan’ın konuşmasını “zedelenmiş gurur ve güç gösterisi” olarak niteledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yakınlığıyla bilinen Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD’nin 10. Kuruluş yıldönümü etkinliğine katılmak için Cumartesi günü Almanya’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln ziyareti ve konuşmasının yankıları bugünkü Alman basının haber ve yorum köşelerinde geniş yer buldu.

Haberlerde, Erdoğan’ın Alman medyasını eleştirdiği sözler ağırlıklı olarak ele alınıyor. Başbakan konuşmasında Soma’daki bir madencinin ‘Cehenneme git Erdoğan’ şeklindeki sözlerini başlığına taşıyan Der Spiegel dergisini sert sözlerle eleştirmiş, Alman medyasının çeşitli fırsatlarda Türkiye’deki iktidarı zayıflatmak için çaba gösterdiğini savunmuştu. Eleştirilerin odağındaki Der Spiegel dergisinin internet sayfasında ‘Erdoğan’dan karşı saldırı’ başlıklı ve ‘Medyaya tokat’ alt başlıklı haberde, Türkiye Başbakanının konuşmasında yabancı basını, Türkiye üzerinde tahakküm kurmak ve ülkenin gelişmesini engellemek isteyen bir grup olarak yorumladığı belirtiliyor.

Der Spiegel: “Zedelenmiş gurur ve güç gösterisi”

Der Spiegel, yaklaşık 16 bin taraftarının Erdoğan’ı ‘bir pop yıldızı gibi karşıladığını’, söylediklerinin ise ‘Zedelenmiş gurur ve güç gösterisi karışımı’ olduğunu yazıyor. Pazar günleri yayınlanan Frankfurter Allgemeine Sonntag gazetesi konuyla ilgili analizinde, ‘Erdoğan göğsünü gererek, Alman basınına yüklendi, ülkesinde polisin protestoculara karşı uyguladığı acımasız şiddeti savundu ve asimilasyonsuz bir uyumdan yana olduğunu söyledi’ ifadelerine yer veriyor. Süddeutsche Zeitung ise ‘Başbakan Erdoğan provoke ediyor, hakaret ediyor, alay ediyor’ şeklinde başlayan yorumunda, Erdoğan’ın Köln konuşması ile, dışarıdan gelen eleştirileri retorik açıdan kendi iktidarını sağlamlaştırmak için nasıl kullandığını ispatladığını savundu.

Alman Politikacı: Gelmeseydi daha iyi olurdu

Erdoğan’ın Köln konuşması, Alman siyasetçilerin de gündemindeydi. Federal Parlemento Başkan Yardımcısı Yeşiller Partisi’nden Claudia Roth, ‘korkularının gerçek olduğunu’, Başbakan Erdoğan’ın sözleriyle ‘özgürlükçü demokrasinin temel prensiplerini hiçe saydığını ve elinde imkan olsa yurtdışındaki medyayı da kontrolü altına alacağını ispatladığını’ öne sürdü. ‘Erdoğan gelmeseydi daha iyi olurdu’ diyen Hrıstiyan Demokrat Birlik CDU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, Erdoğan'ın konuşmasının, Türkiye kökenli göçmenlerin Alman toplumuna uyumuna katkı sağlamadığını belirtti.

“Türkiye ile Almanya arasındaki demokrasi farkı”

Yeşiller Partisi’nden eski Federal Milletvekili Memet Kılıç, Başbakan Erdoğan’ın bundan önce Almanya’da yaptığı konuşmalara kıyasla bilinçli olarak daha ılımlı bir tavır izlediği görüşünde.

Memet Kılıç, Türkiye’de son zamanlarda gösterilerde yaşanan şiddet olaylarını anımsatak dünkü protestoların Almanya ile Türkiye arasındaki demokrasi farkını gözler önüne serdiğini savunuyor.

Öte yandan Başbakan Erdoğan’a karşı düzenlenen protesto gösterilerinin olay çıkmadan tamamlandığı açıklandı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun organize ettiği protestoya Köln polisi, en az 45 bin kişinin katıldığını bildirdi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG