Erişilebilirlik

ABD’den Çin’e Casusluk Suçlaması


Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, bir basın toplantısı düzenleyerek beş Çinli askeri yetkilinin ekonomik casusluk yaptığını açıkladı. İddiaya göre, Çinli askeri yetkililer siber ortamda Amerikan şirketlerinin sırlarını ele geçirmeye çalıştı

Amerika, Çinli hükümet yetkililerini casuslukla suçluyor. Adalet Bakanlığı tarafından bugün gündeme getirilen resmi suçlamayla Amerika ilk kez resmi olarak hükümet yetkililerini hedef alan casusluk iddiasında bulunmuş oldu.

Casusluk suçlaması Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından açıklandı. Adalet Bakanı Eric Holder, bir basın toplantısı yaparak casusluk suçlamasını resmi ağızdan dile getirdi.

Suçlama, beş Çinli askeri yetkiliyi hedef alıyor. İddiaya göre Çinli yetkililer, askeri ve istihbarat tesislerini kullanarak siber ortamda Amerikan şirketlerinin sırlarını hedef aldılar. Adalet Bakanı Çinli casusların Alcoa, U.S. Steel ve Westinghouse gibi bilinen firmaların ticari sırlarını çaldıkları suçlamasında bulundu.

Amerikalı yetkililere göre casusluk faaliyetleri kapsamında sendikalar da hedef alındı.

Wall Street Journal’da konuyla ilgili yer alan bir habere göre de casuslukla suçlanan beş kişi, bir nükleer santrale ait tasarım planlarını ve güneş enerjisinden elektrik üreten bir firmanın maliyet ve fiyatlandırma bilgilerini çaldı.

Obama yönetimi uzun süredir, Çin’in ekonomik casusluk yaptığından şüpheleniyordu. Bu da 2011 yılında Ulusal Karşı İstihbarat Dairesi’nin raporunda ortaya konulmuştu. Başkan Obama da geçen Eylül ayında St. Petersburg’da Çin Devlet Başkanı’na siber güvenlik konusundaki kaygılarını iletmiş, özellikle de ticari sırların çalınmasına vurgu yapmıştı. Amerika Savunma Bakanlığı da siber güvenlik personelini üç katına çıkaracağını açıklamıştı.

Çin dışişleri bakanlığının ilk tepkisi bu iddiayı yalanlamak ve sorumsuzca bir davranış olarak nitelemek oldu.

Ancak Amerikalılar bu iddiadan vazgeçmiyor ve Çin’in Amerikalı medya kuruluşlarını hedef alarak buralarda yayınlanan Çin’le ilgili haberlerin kaynaklarını öğrenmeye çalıştığını da söylüyor.

Taraflar, geçen yıl konuyu diplomatik yollardan çözmek üzere üst düzeyde düzenli toplantı yapma kararı almışlardı.

Eski istihbarat uzmanı Edward Snowden’in Wikileaks üzerinden sızdırdığı bilgilere göre Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) de aynı şekilde Çinli şirketleri hedef alan casusluk faaliyetlerinde bulunuyor.

Suçlamanın yapılmasından sonra Çinli yetkililer uluslararası çapta aranan suçlular listesine girecek, ancak beş askeri yetkilinin Çin makamlarınca Amerika’ya teslim edilmesi beklenmiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG