Erişilebilirlik

Soma’da Arama Bitti: 301 Ölü


İlk günden beri maden faciasının gerçekleştiği madende bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, '301 kardeşimizi kaybettik, 485 işçi kurtarıldı. Psiko-sosyal destekle beraber aynı şekilde buradaki vatandaşlarımızın yanında olacağız' diye konuştu

Soma’da arama kurtarma faaliyetleri sona erdi. İlk günden beri maden faciasının gerçekleştiği madende bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “301 kardeşimizi kaybettik, 485 işçi kurtarıldı. Hükümetimiz olarak ilk başında buraya intikal ederek bir kriz merkezi kurduk. Koordinasyonun bundan sonra devam edeceğini söylemem lazım. Kurtarma faaliyetleri bittikten sonra buradan gitmiyoruz. Psiko-sosyal destekle beraber aynı şekilde buradaki vatandaşlarımızın yanında olacağız’ dedi.

Suriyeli işçi çalıştırıldığı iddialarına ilişkin soruya yanıt veren Enerji Bakanı, bu iddiaların ‘ağır iftira’ olduğunu söyledi. Yıldız, “Dört gündür sosyal medyada Suriyeli çocukların burada çalıştığını buna rağmen 100-150 civarında bunların üzerinin kapatıldığı söyleniyor. Bu nasıl insanlık dışı bir hadisedir. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Soma’da avukatlar gözaltına alındı

Üç gündür Soma’da bulunan İstanbul Barosu ve Çağdaş Hukuçular Derneği üyesi avukatlar, bugün öğle saatlerinde gözaltına alındı. Amerikanın Sesi’ne konuşan gözaltındaki avukatlardan Efkan Bolaç, “Darp edilerek gözaltına alındık. Bizi arabanın bagajında götürdüler. Şu anda kapalı spor salonunda gözaltındayız. Gözaltına alamayacaklarını söylüyoruz. Ama dinlemiyorlar. Soma’da 12 Eylül faşizmi yaşanıyor” dedi.

ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın kolunda kırık oma ihtimali bulunduğunu belirten Efkan Bolaç, darp edilen Mürsel Ünder’in de burnunda kanama olduğunu söyledi. Avukatlar, kapalı spor salonuna götürüldükten üç saat sonra serbest bırakılırken Soma cumhuriyet savcısı, avukatların gözaltına alınmadığını açıkladı. Kolu kırılan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, “Gözaltı kararı yok, klasik yöntemlerle sistematik işkenceye tabii tutulduk. Bir yere gitmiyoruz. Buradayız” dedi.

Avukatlara tepki perşembe gecesi başladı

Soma’da avukatlara yönelik tepki perşembe akşamı başladı. O gün kente gelen avukatlar, Soma Öğretmenevi bahçesinde otururken bir grup tarafından etrafları sarıldı. Avukatlara sözlü taciz yapılması üzerine Emniyet güçleri öğretmenevinin önünde güvenlik aldı ve öfkeli grup avukatların çevresinden ayrıldı. O gün Soma’da Amerikanın Sesi’ne konuşan Efkan Bolaç, “Bize buraya neden geldiniz? Gezici misiniz? Kenti karıştırmak mı istiyorsunuz?” diye laflar attılar. Avukat olduğumuzu öğrendikten sonra polis de gelince dağıldılar’ demişti.

Manisa’da eylemler yasaklandı

Manisa Valiliği bugün ilçede yapılması planlanan tüm gösteri ve yürüyüşleri yasakladı. Kentte gerilimin arttığı gerekçe gösterilerek ilçeye tüm giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Kente giriş çıkışlarda kimlik kontrolü yapılırken güvenlik güçleri, devlet görevlileri, madenci yakınları ve gazeteciler dışındaki kişiler geri çeviriyor. Soma’daki polis ve jandarma kuvvetleri de takviye edildi.

Çelik: ‘Keşke medya normal zamanda da böyle haber yapsa!’

Soma’daki faciadan üç gün sonra kente giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugüne kadar duyarsızlık gösterdiği gerekçesiyle medyaya serzenişte bulundu.

Çelik, “Dört gün içinde 400’ün üzerinde haber oldu Soma. Normal zamanda böyle haberler yoktu. Normal zamanlarda madenlerin daha ayrıntılı konuşulması lazım. Bizim çalışma bakanlığı tarafların olduğu bir bakanlık. Tam iki yıldır gündemimizde taşeron yasası var. Taşeronluğun sömürüye dönüştüğünü söyleyen bir bakanım ben. Bunun tarafları var ama. İşverenler var, odalar var, işveren sendikaları var. Bunu bir an önce çıkarmak gerekiyor” dedi.

Çelik: ‘Ölenlerin yakınlarına bir defaya mahsus 415 TL cenaze yardımı yapacağız’

Ölüm aylığı ile ilgili çalışma yapıldığını belirten Çalışma Bakanı, Soma’da hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına bir defaya mahsus 415 TL cenaze yardımı ödemesi yapılacağını açıkladı. Faruk Çelik, bakanlık müfettişlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü ancak maden ocağının hazır hale gelmemesi nedeniyle henüz bir raporunun yazılmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG