Erişilebilirlik

Soma’da Avukatlar Gözaltına Alındı


Protesters march as they demonstrate to blame the ruling AK Party (AKP) government for the mining disaster in Soma, a district in Turkey's western province of Manisa May 16, 2014. Turkish police fired water cannon and tear gas on Friday to disperse a crow
Protesters march as they demonstrate to blame the ruling AK Party (AKP) government for the mining disaster in Soma, a district in Turkey's western province of Manisa May 16, 2014. Turkish police fired water cannon and tear gas on Friday to disperse a crow

Soma dahil tüm Manisa genelinde gösteriler valilikçe yasaklanırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madendeki son iki işçinin de cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Böylece kazada ölenlerin sayısı 301'e ulaştı

Üç gündür Soma’da bulunan İstanbul Barosu ve Çağdaş Hukuçular Derneği üyesi avukatlar, bugün öğle saatlerinde gözaltına alındı. Amerikanın Sesi’ne konuşan gözaltındaki avukatlardan Efkan Bolaç, “Darp edilerek gözaltına alındık. Bizi arabanın bagajında götürdüler. Şu anda kapalı spor salonunda gözaltındayız. Gözaltına alamayacaklarını söylüyoruz. Ama dinlemiyorlar. Soma’da 12 Eylül faşizmi yaşanıyor” dedi.

Efkan Bolaç, darp edilen Mürsel Ünder’in de burnunda kanama olduğunu söyledi. Kolu omuz hizasından tamamen alçılanan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın kolunda kırık olabileceği söylenmişti, ancak sonradan yapılan açıklamada, kırık olmadığı bildirildi.

İlk belirlemelere göre gözaltına alınan avukat sayısı 9’a ulaştı.

ÇHD İstanbul Şubesi de Twitter hesabından gözaltılarla ilgili bu akşam saat 18’de İstanbul Barosu önünde basın açıklaması yapılacağını açıkladı. ÇHD İstanbul hesabından yapılan açıklamada, “ÇHD'li avukatlar dün sorumluların cezalandırılması için savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlardı. Siyasi iktidar korkuyor, titriyor... ÇHD susmadı susmayacak ve Soma'da yaşanan adaletsizliğe karşı mücadeleye devam edecek” dendi.

Avukatlara tepki perşembe gecesi başladı

Soma’da avukatlara yönelik tepki perşembe akşamı başladı. O gün ilçeye giden avukatlar, Soma Öğretmenevi bahçesinde otururken bir grup tarafından etrafları sarıldı. Avukatlara sözcü taciz yapılması üzerine Emniyet güçleri öğretmenevinin önünde güvenlik aldı ve öfkeli grup avukatların çevresinden ayrıldı. O gün Soma’da Amerikanın Sesi’ne konuşan Efkan Bolaç, “Bize ‘buraya neden geldiniz? Gezici misiniz? Kenti karıştırmak mı istiyorsunuz?’ diye laflar attılar. Avukat olduğumuzu öğrendikten sonra polis de gelince dağıldılar’ demişti.

Manisa’da eylemler yasaklandı

Manisa Valiliği bugün ilçede yapılması planlanan tüm gösteri ve yürüyüşleri yasakladı. Kentte gerilimin arttığı gerekçe gösterilerek ilçeye tüm giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Kente giriş çıkışlarda kimlik kontrolü yapılırken güvenlik güçleri, devlet görevlileri, madenci yakınları ve gazeteciler dışındaki kişiler geri çevriliyor. Soma’daki polis ve jandarma kuvvetleri de takviye edildi.

Çelik: ‘Keşke medya normal zamanda da böyle haber yapsa!’

Soma’daki faciadan üç gün sonra kente giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugüne kadar duyarsızlık gösterdiği gerekçesiyle medyaya serzenişte bulundu.

Çelik, “Dört gün içinde 400’ün üzerinde haber oldu Soma. Normal zamanda böyle haberler yoktu. Normal zamanlarda madenlerin daha ayrıntılı konuşulması lazım. Bizim çalışma bakanlığı tarafların olduğu bir bakanlık. Tam iki yıldır gündemimizde taşeron yasası var. Taşeronluğun sömürüye dönüştüğünü söyleyen bir bakanım ben. Bunun tarafları var ama. İş verenler var, odalar var, işveren sendikaları var. Bunu bir an önce çıkarmak gerekiyor” dedi.

Çelik: ‘Ölenlerin yakınlarına bir defaya mahsus 415 TL cenaze yardımı yapacağız’

Ölüm aylığı ile ilgili çalışma yapıldığını belirten Çalışma Bakanı, Soma’da hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına bir defaya mahsus 415 TL cenaze yardımı ödemesi yapılacağını açıkladı. Faruk Çelik, bakanlık müfettişlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü ancak maden ocağının hazır hale gelmemesi nedeniyle henüz bir raporunun yazılmadığını söyledi.

Taner Yıldız: ‘Son iki işçi de çıkarıldı. Ölü sayısı 301’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Madendeki son iki işçinin de çıkarıldığını belirten Yıldız, ‘Çalışmalar sona erdi, içeride kalan işçi yok" dedi.

Arama çalışmalarının sona erdiğini bildiren Taner Yıldız, kazanın ardından 485 madencinin sağ kurtarıldığını söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG