Erişilebilirlik

'Maden Ölümlerinde Türkiye Çin’den Kötü'


Cenevre’deki IndustriALL Global Union adlı işçi sendikaları konfederasyonunun Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte milyon ton üretim başına Çin’deki ölüm oranının her yıl 1,27 iken bu rakamın Türkiye’de 7,22 olduğuna dikkati çekti

Merkezi Cenevre’de bulunan IndustriALL Global Union adlı işçi sendikaları konfederasyonunun Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Türkiye’nin üretim birimi başına işçi ölümlerinde Çin’den daha kötü durumda olduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kemal Özkan, “Milyon ton üretim başına Çin’deki ölüm oranı her yıl 1,27 iken bu rakam Türkiye için 7,22, Amerika için 0,02, bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin durumu Çin’den daha kötü,” dedi.

140 ülkede, 50 milyon işçiyi temsil eden IndustriALL Global Union (Küresel Sendika Federasyonu), Türkiye’de de aralarında Genel Maden-İş ve Maden İş’in bulunduğu 10’u aşkın sendikayla bağlantılı. IndustriALL Global Union’ın Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, maden kazalarının kader olmaması gerektiğini söyleyerek, bu konuda ILO’nun 176 sayılı maden işçilerinin güvenliğiyle ilgili konvansiyonu imzalamadığı için Türk hükümetini eleştirdi. Özkan, daha önce hükümete bu konuda talepte bulunduklarını ancak girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Kemal Özkan, son maden kazasının sürpriz olarak görmediklerini de söyledi: ”Türkiye’nin bu alandaki yasal ve teknik altyapısının bu tür kazaların sürekli olmasına çok açık, bu yüzden Soma’daki kazayı sürpriz olarak görmüyoruz” dedi.

Kemal Özkan, “Madencilik sektöründeki genel politik hükümet tercihi işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki yatırımları, kurumları bir maliyet unsuru olarak görüyor. Dolayısıyla işçilerin hayatları üzerinden yatırımcılara bir kaynak aktarma ortamı oluşturuluyor,” görüşünü de savundu.

Özkan, maden işçilerinin işletmeye maliyet oranları konusunda ülkeler arası bir kıyaslama yapmanın mümkün olmadığını, ancak kazançları bakımından Türkiye’deki maden işçilerinin Güney Afrika’dakilerin gerisinde olduğunu söyledi. Özkan, Avustralya’da da madencilerin en fazla gelir sağlayan meslek grubu olduklarının altını çizdi.

Kemal Özkan, Soma’daki madenin bir yıl içinde beş kez denetimden geçmesinin yeterli olup olmadığı sorusuna, “İşçilerin sayısı ve iş hacmi düşünüldüğünde beş denetim yeterli değil” dedi, burada denetim sayısı kadar bunun niteliği, kalitesi ve kapsamının da önemli olduğu yanıtı verdi. Özkan, “Şirket yöneticilerinin bugünkü basın toplantısında iddia ettikleri gibi herşey yerinde yapılmış olsaydı bugünkü tabloyla karşılaşmazdık” dedi.

Kemal Özkan, diğer ülkelerde bu tür kazalarda ihmalleri bulunan kişi ve kurumların hapis ve para cezalarına çarptırıldığının altını çizerek, Türkiye’de de bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi. IndustriALL Global Union adlı işçi sendikaları konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, kaza nedeninin bulunması konusunda ihtiyaç duyulursa diğer ülkelerdeki madenci sendikalarının katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. Özkan, ardından da “Türkiye’nin madencilik ve mühendislik alanındaki bilgi birikimi, bu kazayı tahlil edecek kapasiteye zaten sahip; yeter ki açık, şeffaf ve kabul edilebilir bir denetim ve soruşturma mekanizması hayata geçirilebilsin” dedi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:34 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG