Erişilebilirlik

Soma Holding İhmal Suçlamasını Reddetti


Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, kazaların önüne geçmek için çok masraf yaptıklarını söyledi. Ancak Gürkan, kaza sırasında madenin tek yaşam odasının faaliyette olmadığını itiraf etti

Soma’daki maden kazasının ardından madeni işleten Soma Holding’in başkanı, ihmal suçlamalarını reddetti. Resmi rakamlara göre 292 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak şirkete ve hükümete eleştiriler artıyor.

Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, kazaların önüne geçmek için çok masraf yaptıklarını söyledi. Ancak Gürkan, kaza sırasında madenin tek yaşam odasının faaliyette olmadığını itiraf etti. Oda faaliyette olsaydı, 500 madenciyi saatlerce koruyabilecek imkanlara sahip olabilecekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madende mahsur kalmış “en fazla 18 kişi” olabileceğini açıkladı. Daha önce madenin ulaşılamayan bölgelerinde yüzü aşkın işçinin mahsur kalmış olabileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Yetkililer, mahsur kalan işçilerin hayatlarından neredeyse umutlarını kesmiş durumda.

Yangının nasıl çıktığı konusunda da kesin bir bilgi bulunmuyor. Türkiye’nin en büyük kömür madeni kazasına, trafoda çıkan yangının yol açtığı düşünülüyor.

Dün madende uzun süre devam eden yangın, arama çabalarının askıya alınmasına yol açtı. Yetkililer, ölenlerin hepsinin karbon monoksit zehirlenmesi sonucu öldüğünü açıkladı. Hükümet ve maden yetkilileri, kazadan 450 işçinin sağ kurtarıldığını söylüyor.

Kazayla ilgili eleştiri oklarından hükümet de nasibini alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Soma’da bir göstericiyi tekmeleyen müşaviri Yusuf Yerkel’in görüntüleri dünyanın önde gelen yazılı ve görsel haber organlarınca yayınlandı. Yerkel, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “üzgün olduğunu ve tahrik edildiğini” söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın da kazayı “olağan şeyler” diye tanımlaması, sanayileşmiş ülkelerde 100-150 yıl önce yaşanan ölümcül kazalara değinmesi büyük eleştirilere yol açmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG