Erişilebilirlik

Türkiye'de Gözler Artık YSK'da


Yüksek Seçim Kurulu binası önünde gösteri yapan CHP yanlıları
Yüksek Seçim Kurulu binası önünde gösteri yapan CHP yanlıları

Ağrı'da seçim iptal edilirken Ankara CHP belediye başkan adayı Mansur Yavaş hile yapıldığını önesürdüğü seçimin yeniden yapılması için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu

Türkiye’de 30 Mart gününden bugüne en kritik yerel seçim atmosferi Başkent’te yaşanırken, Ağrı’da seçimler iptal edildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında CHP adayı Mansur Yavaş, seçimlere yönelik itirazını Yüksek Seçim Kurulu’na taşırken; AKP’li Melih Gökçek, Ankara İl Seçim Kurulu’ndan mazbatasını aldı.

Türkiye, geçtiğimiz pazar günü 194 bin 310 sandıkta, 52 milyon 695 bin 832 seçmen nüfusuyla yerel seçimlerini gerçekleştirdi. Mevcut tablodaki seçim sonuçlarına göre, Türkiye genelinde AKP yüzde 43.31, CHP yüzde 25.59, MHP yüzde 17.63, BDP yüzde 4.64, SP yüzde 2.77, HDP yüzde 1.97, BBP yüzde 1.58, DP yüzde 0.72 ve DSP yüzde 0.33 oranında oy aldı. Bu mevcut oy oranları itibariyle AKP 638, CHP 182, MHP 118, BDP 85, SP 8, BBP 5, DP 7 ve DSP 3 belediye başkanlığını elde etti. Ancak bu sayılar her geçen dakika değişme ihtimali gösteriyor.

30 Mart Yerel Seçimler’in ardından geçen günlerde mahallesinden mega kentlerine seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar bitmedi. Özellikle Başkent’te mevcut tabloyla yüzde 44.6 oy alan AKP ile yüzde 43.8 oy toplayan CHP arasındaki başkanlık iddiası, bugün itibariyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşındı. Önümüzdeki günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için son sözü YSK söyleyecek.

CHP, 30 Mart sonrasında Ankara’da 12 ilçede 246 sandıktaki ilçe seçim kurullarına itiraz etmişti. İlçelerde oyların yeniden sayılması talabiyle yapılana başvurulara red yanıtı alınmasının ardından CHP, Ankara İl Seçim Kurulu’na başvurmuştu. Ancak İl Seçim Kurulu da, oy sayımı talebini reddetti.

Ankara İl Seçim Kurulu’nca Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı AKP’nin kazandığı açıklandı. Bu gelişme üzerine AKP’li Melih Gökçek, Pazar günü mazbatasını alarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda beşinci dönemine resmen başladı.

CHP tarafı ise pes etmedi. Mansur Yavaş, aynı gün CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve milletvekilleriyle birlikte Yüksek Seçim Kurulu’na Ankara’daki seçimin iptali için yazılı başvurusunu yaptı.

Yavaş: YSK seçimi iptal etmeli

CHP’li Yavaş, yazılı itiraz dilekçesini sunmadan önce YSK Binası’nın birkaç bina altındaki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, YSK üyelerince tarafsız bir karar verileceğine güvendiğini açıkladı. Yavaş, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkent’i en şaibeli seçime ev sahipliği yapmıştır. Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak hukuki hakkımızı kullanacağız. Ne hakkımızdan vazgeçeceğiz ne de vatandaşın hak iradesinden. Sandıkta kazandığımızı kirli masalarda, zulalarda elimizden alınmasına karşı koyacağız. Oy kapkaçlarına karşı duracağız” dedi.

Yavaş, Ankara’da neden seçimi şaibeli gördüklerini de YSK verileriyle açıkladı. “12 bin 334 sandıktan 6240 sandıkta hatalı işlem tespit edilmiştir. Bu durum seçim sonucunu doğrudan etkilemektedir” diyen Yavaş, 2 bin 908 tutanakta usulsüzlük bulunduğu ifade etti. Bunun Ankara genelindeki tutanakların yüzde 23’ü dolayısıyla 713 bin 556 oy anlamına geldiğini bildirdi. Yavaş’ın aktardığı veriler şöyle:

Ankara geneli sandık sayısı: 12.334
Hatalı işlem tespit edilen sandık sayısı: 6240
Tutarsızlık tespit edilen tutanak sayısı: 710
Mühürsüz ve tutarsız tutanak sayısı: 259
Mühürsüz tutanak sayısı: 1208
Toplam şüpheli tutanak sayısı: 2908
Geçersiz oy sayısı: 124.054

YSK’yı, Ankara seçimdeki gölgeyi yok etmeye davet eden Yavaş, “Biz ne gölgeli zafer isteriz ne de hak etmediğimiz koltuk. Bu nedenle YSK, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmeli. Biz adaletin gerçekleşmesini istiyoruz seçimi kaybetmek kazanmak önemli değildir” diye konuştu.

Gökçek: Amaç Cumhurbaşkanlı seçimini gölgelemek

AKP’li Melik Gökçek ise Yavaş’ın basın toplantısı sonrasında elinde mazbatasıyla kameralar karşısına geçti. Gökçek, ilk önce sosyal medyadaki YSK Başkanı Sadi Güven’in Saniye Güven’in Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığı iddiasını yalanladı. Basın toplantısında hemen yanında oturttuğu Özgür Güven’i kamuoyuna tanıtan Gökçek, ortada sadece soyadı benzerliği olan danışmanı nedeniyle YSK Başkanı’na iftira atıldığını söyledi. Gökçek, “CHP’liler, ne yapacaklarını şaşırdılar YSK’ya da iftira ediyorlar. Hiç mi yüzünüz kızarmıyor, hiç mi utanmıyorsunuz. Bizi izleyen insanlar kahkalarla gülüyorlar, CHP’ye gülücükler atıyorlar” dedi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
Linki indirmek için

CHP’yi sert ifadelerle suçlayan Gökçek, Ankara seçimlerinde yaşanan tartışma içinse yeni bir iddiayı ortaya attı ve CHP’nin Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde şimdiden soru işareti yaratmayı amaçladığını öne sürdü. Gökçek, “Tek amaç var cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında kuşku yaratmak. Cumhurbaşkanlığı seçimini şaibeli hale getirmektir” diye konuştu.

CHP’li Yavaş’ı sosyal medyayı kullanarak, kitleleri provake etmekle suçlayan Gökçek, “Twitter vasıtasıyla devamlı algı yönetimi yapmaya çalışıyorlar. Twitter denince Melih Gökçek’ten sorulur. Tabirimi maruz görün ama Twitter’ın ağası da Melih Gökçek’tir” dedi.

Ağrı’da 1 Haziran’da yeniden seçim yapılacak

Bu arada Ağrı’da tartışmalara yol açan belediye başkanlığı seçimi, yedinci gününde ‘yırtık torba’ yüzünden iptal edildi. BDP'nin Ağrı adayı Sırrı Sakık, dün o torbayı fotoğraflayarak Facebook sayfasında paylaşmıştı. BDP adayı Sırrı Sakık’ın 10 oy farkla kazandığı açıklanan Ağrı Belediye Başkanlığı seçiminde, AKP’nin ettiği sandıklarda tekrar tekrar sayımlar yapılmıştı. Geçtiğimiz Cuma günü ise Ağrı İl Seçim Kurulu, ildeki 196 sandığın tümünün sayılmasına karar vermişti.

Cumartesi günü Ağrı Adalet Sarayı’ndaki Ağır Ceza Mahkemesi salonunda aynı gün başlayan sayım sırasında, 1066, 1068, 1125, 1145, 1195 nolu sandıklarda tespit edilen hatalara ilişkin tutanaklar tutuldu ve 1125 nolu sandığın oy torbasının yırtık olduğu ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine sayım durduruldu.

Ağrı Merkez İlçe Seçim Kurulu ise, 6 Nisan günü saat 02.08’de tuttuğu ve Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mehmet Selim Karakuzu’nun imzaladığı tutanak ile seçim iptalini duyurdu. Tutanakta şöyle denildi:

"Geriye 172 oy sandığına ilişkin oy pusulalarının sayım işi kaldı. Ancak, bu ana kadar yapılan sayımlarda 1066, 1068, 1125, 1145, 1195 nolu sandıklarda tespit edilen hatalara ilişkin tutanaklar tutulmuş ve yırtık olan 1125 nolu oy torbasına ilişkin fotoğraflar da çekilmiştir. Bu itibarla 2972 sayılı kanunun 25’iunci maddesine göre, seçimin iptaline karar verme yetkisi, Ağrı İl Seçim kuruluna ait olduğu anlaşıldığından Barış ve Demokrasi Partisi Ağrı Merkez ilçe başkanının seçimin iptaline ilişkin dilekçesinin bu konuda bir karar verilmek üzere derhal Ağrı İl Seçim Kurulu’na gönderilmesine, ekine tutanak ve fotoğrafların eklenmesine karar verildi."

Bu arada Ağrı’da sayım devam ederken, güvenlik önlemlerine karşın kentte giderek tırmanan gerginlik Doğubayazıt İlçesi’ne de sıçradı ve olaylar çıktı. Ağrı’daki seçim gerginliği Van’da ise polis ile göstericiler arasında çatışmada dönüştü.

Ağrı’da son kararı ise, Ağrı İl Seçim Kurulu bugün verdi. Hakimler Hamdi Vural başkanlığında Cuma Emre Ceyhan ve Hasan Kocabaş’dan oluşan Ağrı İl Seçim Kurulu, seçimi 1 Haziran yenileme kararına imza attı. O kararda şunlar ifade edildi:

"Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Yırtık olan 1125 nolu oy çuvalına ilişkin fotoğrafların ekte gönderildiği anlaşılmış resimler, heyet olarak tek tek incelenip gerçekten de resimlerdeki oy çuvalının dibinin oy pusulaları düşecek şekilde yırtık olduğu, bu yırtığın ne zaman ve kimin tarafından yapıldığının anlaşılamadığı, ancak yırtığın büyüklüğü itibari ile oy pusulalarının bu yırtıktan çıkacak düşebileceği tespit edilmiştir. 1125 nolu tutanakta yırtık çuvala ait resimlere ait oy çuvalına ilişkin tutanak tutulduğu ve bu sayımda Barış ve Demokrasi Partisi’nin 4 oy azaldığı, AK Parti’nin oyunun da 4 oy arttığının tespit edildi."
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG