Erişilebilirlik

HDP: ‘Sandık Yolsuzlukları Aklamaz’


Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü
Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü

İstanbul’da yapılan Parti Meclisi toplantısı öncesi İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen HDP eş başkanları partisi 30 Mart yerel seçimlerinde başarısız olduğu iddialarını reddetti

30 Mart Yerel Seçimleri’nde performansı en fazla tartışılan partilerin başında Halkların Demokratik Partisi geliyor. Bir yılı aşkın süre Halkların Demokratik Kongresi olarak tartışma sürecini götüren yapı 2012 Ekim’inde partileşmişti. BDP’nin seçimlere girmediği kentlerde yarışan HDP yerel seçimlerde hiçbir belediyeyi kazanamadı. Seçim sürecinin en çok tartışılan isimlerinden biri olan Sırrı Süreyya Önder’i İstanbul’dan aday gösteren parti, İstanbul milletvekili adayının %10 hedefinin çok gerisinde kaldı.

HDP eş başkanları bugün İstanbul’da yapılan Parti Meclisi toplantısı öncesi İstanbul’da basın toplantısı düzenlediler. HDP-BDP birlikteliğinin bu seçimlerde bu gelenek partilerinin ulaştığı en yüksek oy oranını yakaladığını savunan Eş Başkan Ertuğrul Kürkçü, partisinin başarısız olduğu iddialarını reddetti.

Kürkçü, “HDP koymuş olduğu hedefi esasen yakalamıştır. Samsun'da, Ankara'da, İzmir'de, Antalya'da, Balıkesir'de, Kürt seçmenlerin oylarının üzerine oy eklemeyi başarmıştır, Önceden hiç girilmeyen yerlerden 140 bin, toplam 658 bin yeni oyu hem diğer partilerin seçmenleri hem yeni seçmenler arasından sandığa taşımayı başararak 'HDP olmasa da olurdu' diyenleri haksız çıkarmıştır" dedi.

Kürkçü: ‘Bir çeşit Putincilikle karşı karşıya kalabiliriz’

Kürkçü, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bekledikleri oy oranın gerisinde kalmalarını CGP-MHP-Cemaat ortaklığına ve son günlerde sosyal medyada geliştirilen “tatava yapma bas-geç” kampanyasına bağladı. Üstelik HDP Eş Başkanı’na göre, “CHP-MHP-Cemaat blokuna dahil olmayı reddeden Kürtler’e ve HDP-BDP'ye karşı düşmanlığın dolu dizgin yayılmasına yol açtığını görmek gerek".

Türkiye’de Haziran ayından bu yana büyüyen kitle hareketlerini 1968 Fransa ayaklanmasına benzeten Kürkçü, hükümetin ‘bir çeşit Putincilik’ olarak tanımladığı otoriter bir modelle halka yanıt vermeye hazırlandığını iddia etti. Erdoğan olası bir ekonomik krizde hükümetin yıpranması halinde Ergenekon mahkumlarının iktidara tırmanabileceği görüşünü de savundu.

Tuncel: ‘Sandık, yolsuzluk ve rüşveti aklamadı’

HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel ise iktidar sözcülerinin aksine seçim sandığının 17 Aralık sürecinde gündeme gelen yolsuzluk ve rüşvet iddialarını aklamadığını söyledi. Tuncel, ‘hükümet böyle düşünüyor ama sandık her şeyi özellikle de yolsuzluları aklamaz” dedi.

CHP-MHP-Cemaat işbirliğinin Türkiye’de var olan siyasi krizi daha da derinleştirdiğini söyleyen HDP Eş Başkanı, "HDP'nin iddia ettiği gibi yeni bir alternatife ihtiyaç vardır. Türkiye halkları iki kutuplaşma dışında yeni bir seçenek aramaktadır. HDP başarılı oldu ya da olmadı tartışması dışında böyle bir noktadan bakmak gerekiyor. Mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Ayhan Bilgen: ‘İlişki kurduğumuz yeni çevrelerle siyaset kanalı geliştirmeliyiz’


Parti Meclisi toplantısı öncesi Amerika’nın Sesi’ne konuşan Parti Meclisi üyesi Ayhan Bilgen, HDP’nin başarısız olduğu iddialarını seçim bölgesinden örnekler vererek reddetti. Adana’da özellikle de Seyhan ilçesinde seçim çalışmaları yürüttüğünü söyleyen Bilgen, “o bölgede daha önce BDP’ye oy vermiş insanlarla Çerkezler’le, Aleviler’le, muhafazakar Kürtler’le temas kurduk ve oylarımızı %20 arttırdık. Arapların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde oyumuzu %500 gibi yükselttik. Biz aslında yerel seçimleri bir tanışma olarak görüyoruz. Asıl önemli olan bu ilişki kurulan çevrelerle birlikte siyaset yapmanın kanallarını oluşturmaktır. Bu açıdan ben en azından güven ortamının inşa edildiğini düşünüyorum” dedi.

Sirman: ‘Türkiye’ye barışı getirebilecek parti hala HDP’

Barış İçin Kadın Girişimi’nden HDP Parti Meclisi’ne giren Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Nükhet Sirman, Amerika’nın Sesi’ne ilk kez bir seçim kampanyasında çalıştığını anlattı. Beşiktaş’ta sıfırdan bir parti örgütü kurduklarını belirten Prof. Sirman da HDP’nin başarısız olduğu yaklaşımına katılmıyor.

Sirman, “BDP Türkiye’de gerçek barışı getirebilecek parti. Çünkü Türkler’le Kürtlerin birlikte çalışabileceği tek parti. Cumhurbaşkanlığı seçimi çok önemli. HDP olarak kutuplaşmaya değil toplumsal sorunlara odaklanacak bir seçim süreci oluşturmaya odaklanmalıyız” dedi.

Ferhat Tunç: ‘HDP, CHP’nin yerine aday’

Yine BDP Parti Meclisi’nden Ferhat Tunç’a göre, ‘CHP’nin sağa kaymış olması HDP’ye demokratik merkez olma şansı tanıyor.”

Ferhat Tunç “HDP bu süreçte Kürt Sorunu’nun çözümüne yönelik bir misyon üstlendi. Yeterince anlaşılamadı ama fark edilmiş olması bir kazanımdır. Bu doğru bir projedir” dedi.

Toplantıya HDP İstanbul milletvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sırrı Süreyya Önder katılmadı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG