Erişilebilirlik

Filistin Filmi 'ÖMER'e Oscar Sonrası Yoğun İlgi


Filistin Filmi 'ÖMER'e Oscar Sonrası Yoğun İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Bu yıl, En İyi Yabancı Film dalındaki Oscar ödülünü, bir İtalyan yapımı olan The Great Beauty – Muhteşem Güzellik filmi kazandı. Ancak bu dalda aday olan beş film de, anlattıkları hikayeler ve tanıttıkları kültürler bakımından oldukça güçlüydü

İtalyan filmi “The Great Beauty – Muhteşem Güzellik” Roma’daki üst tabakanın bencilliğini ve gençlik saplantısını anlatırken, Danimarka yapımı “The Hunt – Onur Savaşı”, çocuk tacizi suçlamalarıyla onuru lekelenen bir adamın üzücü hikayesini beyazperdeye yansıtıyordu... Bunlar, izleyiciyi kültürel bir yolculuğa çıkarırken evrensel mesajlar veren beş Oscar adayı filmden ikisiydi.

Filistin Yönetimi’nin desteklediği ilk yapım olan Hani Ebu Esad’ın polisiye filmi Ömer de adaylar arasındaydı.

Filistinli bir fırıncı olan Ömer, kız arkadaşı Nadia ve çocukluk arkadaşları Tarık ve Emjed’ı görmek için sürekli olarak İsrail’le Filistin’i ayıran duvara tırmanır. Ömer ve Emjed, Nadia’ya aşıktır. Nadia’nın abisi Tarık, Ömer ve Emjed arasındaki rekabeti tehlikeli bir iddiaya dönüştürür ve kendilerini bir İsrail askerini öldürerek kanıtlamalarını ister. İsrail askerini Emjed öldürür ancak Ömer tutuklanır.

İsrailli güvenlik görevlisi Rami, tehditle, Ömer’i köşeye şıkıştırır. Ömer ya polisle işbirliği yapacak ya da hayatının geri kalanını hapiste geçirecektir.

Ömer kısa süre sonra arkadaşlarından birinin köstebek, kendisinin de günah keçisi olduğunu anlar. Güvensizlik ve kıskançlık dostlukları bozar, ihanete ve trajik bir sona sürükler.

Hani Ebu Esad bu filmle, baskının, baskı altındakilerin ahlakını nasıl bozduğunu göstermek istediğini söylüyor:

“Baskı altında, zor şartlarda yaşamanın ne demek olduğunu bilmeyen insanlara bunun ne anlama geldiğini anlatmak için herkesin kolayca içine girebileceği bir dostluk, aşk ve güven hikayesi seçtik.”

Ebu Esad, filmin bütün Filistin şehirlerinde gösterildiğini ve Filistin sinemasının güçlenmeye başladığını söylüyor.

Yapımcı, ödülü alamasa da Oscar adaylığı sayesinde, filmde verdiği mesajı tüm dünyaya ulaştırdığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG