Erişilebilirlik

Suriye Direnişçilere Siber Savaşla Baskı Yapıyor


Suriye Direnişçilere Siber Savaşla Baskı Yapıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Suriye Direnişçilere Siber Savaşla Baskı Yapıyor

Savaşın devam ettiği Suriye'de Şam hükümetiyle müttefiklerinin muhalefet gruplarına karşı siber saldırıya geçtiği yolunda haberler alınırken Washington da Suriye ordusuna karşı siber savaş açma seçeneğini gözden geçiriyor

Son günlerde Suriye hükümeti ve müttefiklerinin muhalefet üyelerine karşı siber saldırılar düzenledikleri yolunda haberler alınıyor. Obama yönetiminin de Suriye ordusuna karşı siber saldırı düzenleyip düzenlememe konusunu gözden geçirdiği bildiriliyor, ancak yönetim şimdiye kadar bu konuda harekete geçmedi.

Suriye’de şiddet olaylarının sonu gelmiyor, ancak çatışmaların hepsi sokaklarda yapılmıyor.

Bu savaşın bir kısmı da sanal ortamda.

Elektronik Cephe Vakfı iki yıldır Suriye’deki muhalefet gruplarına ve ülke dışındaki Suriyeliler’e yönelik siber saldırıları inceliyor.

Kurumun küresel politikalar uzmanı Eva Galperin saldırılardan Suriye lideri Beşar Esat ve taraftarlarını sorumlu tutuyor:

“Bu saldırılar çok az sayıda grup tarafından yönetiliyor. Suriyeliler hakkında bu yöntemle bilgi alma konusuyla en çok ilgilenecek taraf da Esat rejimi.”

Washington’daki Suriye Acil Durum Görev Gücü’nden Evan Barrett’e göre, sosyal medya siteleri Suriyeliler’i tanımlayarak tutuklamak ve işkence etmek için kullanılıyor:

“Suriyeli muhalifler rejimin bunu yaptığından emin ve bazı kişilerin bu şekilde tutuklandığını düşünüyorlar. Rejimin bu kişilerin eylemlerinden haberdar olmasının internette gözlem yaptıkları dışında bir açıklaması yok.”

Obama yönetiminin siber saldırılarla Suriye askeri operasyonlarına ve özellikle de sivillerin üzerine varil bombası atılmasına engel olmayı düşündüğü bildiriliyor.

Barrett’a göre bu, insanların acı çekmesini sınırlamanın ucuz bir yolu:

“Sivil bölgelerin bombalanmasını bir ya da iki hafta için de olsa engelleyebilsek bunu önemli bir başarı sayarım.”

Amerika daha önce İran’ın nükleer tesislerine karşı siber saldırı düzenlemişti. Amerika saldırıda Stuxnet adlı virüsü ve başka yazılımlar kullanmıştı.

Ancak istihbarat uzmanlarına göre, bu saldırıların etkisi sınırlı.

Barrett 2012’de Ulusal Güvenlik Konseyi’ne Suriye’ye siber saldırı düzenleme konusunda başvurduklarını, ancak yanıt alamadıklarını söylüyor:

“Bu bir siber strateji izlenmediği anlamına gelmiyor. Belki de bize kendi eylemlerini açıklamak istemediler. Ancak Dışişleri Bakanlığı ve Güvenlik Konseyi’yle görüştüğümüz zaman bize böyle bir politika izlenmediği söylendi.”

Suriye’nin siber saldırıları konusunda konuşan Eva Galperin, Amerikan yönetimi uzak dursa da Amerikan internet şirketlerinin bu sorunla mücadele etmek istediğini söylüyor:

“Bu kötü amaçlı yazılımlar Amerikan şirketlerinin kontrolundaki platformlar kullanılarak yayılıyor. Bunlar Facebook veya Skype ya da Gmail gibi e-posta hizmetleri. Amerikan şirketleriyle işbirliği yaparak çok başarı elde ettik.”

Yönetimin strateji ile ilgili tartışmaları sürerken Suriye’de çatışmalar da dört yıldır devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG