Erişilebilirlik

Almanya'da Büyük Hava Grevi


Düsseldorf hava limanında bekleyen Lufthansa uçakları
Düsseldorf hava limanında bekleyen Lufthansa uçakları
BERLİN- Almanya havacılık tarihinin en büyük grevi gece yarısı itibariyle başladı. Dünyanın en büyük havayollarından olan Alman Lufthansa’da pilotların greve gitmesi ile Frankfurt, Hamburg, Münih, Berlin, Stuttgart, Düsseldorf ve Köln dâhil ülke genelinde çok sayıda havaalanında hava trafiği adeta felce uğradı.

Lufthansa yönetimi cumartesi gününe kadar süreceği ilan edilen grev nedeniyle 3 bin 800 uçuşun iptal edildiğini duyurdu. Lufthansa günlük ortalama 1800 kadar uçuş gerçekleştiriyor.

İptal edilen uçuşlar arasında Almanya ve Avrupa’dakilerin yanısıra tüm transatlantik uçuşlar ve Türkiye ile olan bağlantılar da var. Sadece Almanya’da değil birçok Avrupa ülkesinde de bağlantılar nedeni ile hava trafiğini olumsuz yönde etkilemesi beklenen grevde üç yıldır zam yapılmaması protesto eden pilotlar yüzde 5,2'lik ücret artışı talep ediyor.

Yaklaşık 19 bin kabin görevlisi bulunan Lufthansa’da pilotların ortalama maaşı yılda 180 bin Euro. Pilotlar ücret artışı taleplerinin yanısıra, çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve daha erken erken emeklilik istiyor.

Lufthansa'nın yan kuruluşları Lufthansa Cargo ve Germanwings'in uçuşlarının da grevden etkilenmesi beklenirken, Alman havayoluyla ortak çalışan İsviçre’den Swiss ve Avusturya havayolları Austria’nın uçuşlarında ise aksama beklenmiyor.

Bu arada Federal Hükümet, pilotlara ve Lufthansa’ya çağrı yaparak, uzlaşma sağlanması için tekrar masa başına dönmelerini istedi, aksi takdirde grevin ekonomiyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Geçen hafta da başta toplu ulaşım olmak üzere, kreş ve hastanelerin de bulunduğu kamu işyerlerinde kitlesel iş bırakma eylemleri yapılmıştı.

Günlerdir süren grevlerden sonra kamu sektörü çalışanlarının maaşlarına zam yapılması konusunda sendika ve işverenler anlaştı. Almanya’da kamuda çalışan yaklaşık 2,1 milyon kişinin maaşına bu yıl 90 Euro artı yüzde 3 zam yapılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG