Erişilebilirlik

Yalova’da Belediye Başkanlığı El Değiştirdi


Ankara'da YSK binası önünde toplanan CHP'liyanlısı göstericiler
Ankara'da YSK binası önünde toplanan CHP'liyanlısı göstericiler

Başkent Ankara dahil 30 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına itirazlar sürüyor. Yalova'da yeniden yapılan sayım sonucu, seçimi CHP adayının kazandığına hükmedilince bu kez AKP itiraz etti. Diğer yerlerde sonuçlara yapılan itirazlara zaman zaman şiddet karışıyor

30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden üç gün geçti ama ne tartışmalar bitti ne de itirazlar. Gayrı resmi sonuçlara göre, seçimleri bir oy farkla AKP adayı Yakup Koçal’ın kazandığı Yalova’da CHP’nin itirazı sonucu başkanlık el değiştirdi. 124 sandığa yapılan itiraz sonucu yapılan sayım sabah erken saatlerde sona erdi ve Yalova’nın yeni başkanı CHP adayı Vefa Salman oldu.

Yalova İl Seçim Kurulu Salman’ın beş oy farkla seçimi kazandığını açıklarken bu kez AKP Yalova İl Teşkilatı geri kalan 120 sandığın yeniden sayılması için itiraz etti. İki gündür sandık nöbeti tutan CHP milletvekili Muharrem İnce, “Sandıkta kazandığımızı sayımda kaybetmedik” derken Yalova Belediye Başkanı ve AKP Yalova adayı Yakup Koçal, çok sayıda sandıkta oylarının geçersiz sayıldığını yeni itiraz sonucu kendisinin başkan olacağını söyledi.

AKP Ağrı ısrarından vazgeçmiyor

Ağrı’da ise itiraz sonuç vermedi. Ağrı’da seçimi 10 oy farkla kaybeden AKP adayı Hasan Arslan bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Seçimlerde Belediye Başkanlığı için yarışında 20 bin 590 oyla BDP adayı Sırrı Sakık 20 bin 600, AKP adayı Hasan Arslan ise 20 bin 590 oy almıştı.

Ağrı’da seçim kurulları BDP’ye kaybeden AKP adayının itirazını geçerli bulurken benzer itiraz Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde reddedildi. Bunun üzerine Suriye’de yaşanan savaşın en fazla etkilediği bölgelerin başında gelen Ceylanpınar’da ortalık karıştı.

Ceylanpınar’da gerginlik sürüyor

Güvenlik güçleri, İl Seçim Kurulu’nun önünde toplanan halka TOMA’larla müdahale edince seçim sonuçlarına itiraz eden kalabalık da karşılık verdi. Olayların büyümesi üzerine Ceylanpınar Kaymakamlığı, bir ay boyunca ilçede gösteri yapılmasını yasakladı. Devletin sıkıyönetim ilan ettiğini savunan BDP Viranşehir adayı İsmail Arslan, “Seçim boyunca BDP'li birçok müşahit tehdit ile sandık bölgelerinden çıkarıldı. Seçim günü yurt dışında oldukları tespit edilen birçok kişinin oy kullandığını tespit ettik. Birçok köyle açık oy kullandırılmış yine tek imza ile çoklu oy kullanılmıştır. BDP'ye ait yakılmış ve yırtılmış oy pusulaları bulundu, birçok oyumuz geçersiz sayıldı” dedi.

Demirtaş: ‘Hükümet şiddeti durdurmalı’


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yazılı bir açıklama yayınlayarak devletin tavrına tepki gösterdi. Demirtaş, “Bin türlü seçim hilelerine rağmen elde ettiğimiz başarı ve kazanımları halkın elinden almaya dönük girişimlere karşı sessiz kalmayacağız. Halkımızın kendi iradesine karşı gösterdiği sahiplenme son derece meşru ve takdire şayandır. Halkın hakkını arayan duruşuna yönelik gerçekleştirilen hükümet şiddeti derhal durdurulmalıdır” diye konuştu.

Ceylanpınar’da BDP adayı 17 bin 375 AKP adayı ise 17 bin 456 oy aldı. Seçime katılımın şaşırtıcı biçimde %100 olduğu kentte 3 bin 800 oy geçersiz sayıldı.

Yine Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde ise AKP adayının itirazı üzerine oylar yeniden sayılırken olaylar çıktı. BDP yanlısı göstericiler, AKP ilçe binasına molotoflu saldırıda bulundular. Oyların sayımı henüz devam ederken göstericilere sükunet çağrısında bulunan BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, oylarını arttırdıklarını söyledi.

İzmir Selçuk’ta CHP ve AKP’liler arasında kısa süreli gerilim

Seçim sonuçlarına itirazların neden olduğu olaylar yalnız Güneydoğu Anadolu Bölgesi’yle sınırlı kalmadı. İzmir’in Selçuk ilçesinde seçim tartışması kavgaya dönüştü. Mevcut belediye başkanı ve CHP adayı Vefa Ülgür’ün 15 oy farkla seçimi kaybetmesinin ardından yaptığı itiraz İlçe Seçim Kurulu’nda görüşülürken arbede çıktı. CHP’liler il dışından gelen 100 kadar AKP’linin kendilerine saldırdığını iddia etti. Olayların yatışmasının ardından CHP’liler gece boyunca seçim kurulunun önünde bekleyişini sürdürdü.

Ankara’nın sonucunun haftaya netleşmesi bekleniyor

Ankara büyükşehir belediye seçimlerine yapılan itirazların değerlendirmesinin ise ancak önümüzdeki hafta tamamlanabileceği belirtiliyor. CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlı Aka, partisinin Çankaya’da 27, Yenimahalle’de 44, Mamak’ta 28, Altındağ’da 18, Sincan’da 12, Polatlı’da 3, Keçiören’de 28, Şereflikoçhisar’da 2, Ayaş’ta 2, Pursaklar’da 1, Etimesgut’ta 3 ve Beypazarı’nda 78 sandık sonucuna itiraz ettiğini açıkladı.

Üsküdar’da CHP adayı partisini suçladı

AKP’lilerin İstanbul’daki kaleleri arasında gösterilen Üsküdar’da da ilginç olaylar yaşandı. CHP’nin müftü kökenli milletvekili İhsan Özkes aday olduğu Üsküdar’da AKP’yle partisi arasındaki farkı kapatsa da AKP adayı Hilmi Türkmen’in gerisinde kalmıştı. Ancak müşahitlerden gelen ıslak imzalı tutanaklarla İlçe Seçim Kurulu’na başvuran Özkes, partisinin bu mücadelede yalnız bıraktığını iddia etti.

Özkes Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Üsküdar 1. İlçe Seçim Kurulu’na yaptığım itirazı diğer üyelerle birlikte CHP’li üye de imzalamış. Sandıkta kazandığımı masada kaybediyoruz. Feryadım birilerini rahatsız ediyor. Beni AKP yıkamadı ama gafiller ve işbirlikçiler var” diyerek isim vermeden parti içerisinde bazı odakları suçladı.

Özkes’in bu açıklamalarının ardından yaklaşık 20 kişi İlçe Seçim Kurulu’na giderek CHP Üsküdar adayına destek verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG