Erişilebilirlik

Gergin Seçimden AKP Zaferle Çıktı


2009 seçimlerine göre oyunu neredeyse 7 puan arttıran iktidar partisi, son sonuçlarla hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni korudu hem de bir önceki dönem CHP’ye kaptırdığı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni geri alarak zaferini perçinledi

İtiraz tutanakları, elektrik kesintileri, hile iddiaları, can kayıpları ve son dakikada el değiştiren seçim sonuçlarıyla Türkiye, son yılların en tartışmalı ve gergin seçimini geride bıraktı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, bu seçimin tartışmasız galibi Adalet ve Kalkınma Partisi. 2009 seçimlerine göre oyunu neredeyse 7 puan arttıran iktidar partisi, sabaha karşı gelen sonuçlarla hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni korudu hem de bir önceki dönem CHP’ye kaptırdığı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni geri alarak zaferini perçinledi.

Ankara’da gözler İl Seçim Kurulu’na çevrildi

Ancak ana muhalefet partisi son dakikada kaybettiği iki kentte de İl Seçim Kurulu’na itiraza hazırlanıyor. Sandıklar açıldıktan birkaç saat sonra ‘seçimi kazandığını’ ilan eden CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, “Kontrol edeceğiz, hakkımızı arayacağız. Tek bir oyun bile peşine düşeceğiz” dedi. AKP cephesi ise zaferden emin. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’la birlikte kameraların karşısına geçen AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Gökçek, gece boyunca siber saldırılara maruz kaldığı için sonuçlarını geriden duyurabilen Cihan Haber Ajansı’nı hedef aldı. Gökçek, “Beni 2,5 puan geride gösterenlerin hedefi halkı sokağa dökmekti ama başaramadılar” dedi.

Antalya’da ise AKP adayı eski başkan ve partinin genel başkan yardımcısı Menderes Türel, 23 bin farkla seçimi kazandığını duyurdu. Gece yarısı ilçe seçim kurulunda karşılaştığı Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tartışan CHP adayı Mustafa Akaydın, seçim sonuçlarına itiraz edeceğini açıkladı.

Yalova’yı bir oy farkla AKP kazandı

Seçimin soluk soluğa gittiği Yalova’da ise sonuçlar “Bir oydan ne olacak?” klişesini tartışmaya açıtı. Gayrı resmi sonuçlara göre sandıklardan AKP adayı Yakup Koçal’a 26 bin 893 oy çıkarken CHP’li Vefa Salman 26 bin 892 oyda kaldı. CHP TBMM Grup Başkan vekili ve Yalova milletvekili Muharrem İnce, bu bilginin gerçeği yansıtmadığını ve seçimi kendilerinin kazandığını iddia etti. Yalova’da da son kararı İl Seçim Kurulu verecek.

Yerel seçimlerde sonucu en çok merak edilen kenti İstanbul’da AKP, üçüncü kez Kadir Topbaş’ı Büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna oturtmayı başarırken ana muhalefet partisi, kentteki ilçe belediyesi sayısını 12’den 13’e çıkardı. CHP var olan belediyelerine ek olarak Beylikdüzü’nü kazandı. Ancak 18 belediye kazanmak amacıyla yola çıkan CHP, eldeki belediyelerini AKP’ye kaptırmasa da bu hedefinin çok gerisinde kaldı.

Seçimin bir diğer galibi BDP

Seçimin AKP dışında kazananı olarak Barış ve Demokrasi Partisi gözüküyor. 11 il ve 67 belediyede seçimleri önde tamamlayan BDP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oy oranını arttırdı. Mardin, Bitlis ve Ağrı’yı kazanan BDP, Şanlıurfa’da ise AKP’nin çok gerisinde kaldı.

Diyarbakır’da seçim sonuçlarını değerlendiren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hedeflerini %80 oranında gerçekleştirdiklerini söyledi. Demirtaş, “Görünen o ki bütün tartışmalar içinde seçmen, görüşünü koruyor. Eşit şartlarda bir seçime girmediğimiz bilinmeli. Medya bize yüzde sıfır yer verdi. Üstelik seçimde çalışacak arkadaşlarımız tutukluydu ama diğer partilerinin trilyonlarca lira bütçesi vardı” dedi. BDP lideri, partisinin kazandığı başarıda kadınların büyük rol oynadığını da belirtti.

En büyük kaybeden Gülen cemaati

Peki seçimlerin en büyük kaybedeni kim? Sonuçlara bakılırsa özellikle 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “inlerine kadar gireceğiz” dediği hükümete karşı muhalefetin bayraktarı olan Fethullah Gülen cemaatinin büyük yara aldığı ortada. Sonuçlar, Türkiye’deki sayısal gücü hakkında istatistiki bir veri olmayan ancak etki gücünün büyük olduğu söylenen Gülen cemaatinin sayısal gücünün sınırlı olduğunu gösterdi. Ancak bu yorumlara cemaatim amiral gemisi olan Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı karşı çıkıyor. Dumanlı’ya göre, “17 Aralık sürecindeki sert muhalefet ve kutuplaşma olmasaydı, AKP %58-%60 bandında” oy alacaktı.

CHP sonuçtan memnun değil

Cumhuriyet Halk Partisi ise sonuçları tartışıyor. İlk sonuçlar partide hayal kırıklığı yaratmış görünüyor. Gezi direnişi ve 17 Aralık sürecinde büyük yara aldığı sanılan AKP’nin seçimlerden yine büyük zaferle çıkması üstelik Ankara ve İstanbul’u koruması partide sıkıntı yaratıyor. İstanbul’da genel başkan yardımcısı Gürsel Tekin yerine İstanbul’da başarılı belediyeciliğine rağmen tartışmalı bir isim olan Mustafa Sarıgül’ü, Ankara’da MHP kökenli Mansur Yavaş’ı, aday gösteren ana muhalefet partisi, bir tek kendi tabanının tepki gösterdiği Hatay’da AKP’li eski belediye başkanı Lütfi Savaş tercihinde başarılı olmuş görünüyor. Büyükşehir olmasıyla sıkıntıya düştüğü Ordu ile İl Seçim Kurulu’ndan da olumsuz sonuç gelmesi halinde Antalya’yı kaybetmesi partide yüksek sesle tepkiye neden olabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG