Erişilebilirlik

AKP Yerel Seçimlerde Güven Tazeledi


Türkiye’nin en gergin seçiminde oy sayımları devam ediyor. AKP Türkiye genelinde ve İstanbul'da seçimlerin galibi çıkarken, Ankara'da oy sayımları başa baş gidiyor. CHP ise Türkiye'nin batısında desteğini korumayı başardı

Türkiye’nin en gergin seçiminde oy sayımları devam ediyor. Seçimin galibinin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin olduğu aşikar. Seçim sonuçlarının en fazla ilgiyle beklendiği il olan İstanbul’da AKP, gecenin ilerleyen saatlerinde Esenler, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy gibi kentin dış kesimlerinden gelen oylarla galibiyetini perçinledi. Bu sonuçla Kadir Topbaş, üçüncü kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yapmaya hak kazanırken Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün bir önceki yerel seçimlerden alınan oy oranını %38’den %42’ye çıkarması seçimi kazanmasına yetmedi.

Ankara'da Mansur Yavaş-Melih Gökçek ile nefes nefese yarış

Bir başka soluk soluğa yarış ise Ankara’da devam ediyor. Gece boyunca CHP ile AKP arasında gidip gelen yarışta dört dönemdir belediye başkanlığını sürdüren Melih Gökçek’in Mansur Yavaş’ın yarım puan (20 bin) önünde olduğu görülüyor. Ancak kesin sonuçların sabah sabahın ilk saatlerinde ortaya çıkması bekleniyor.

İzmir’e olan iddiasını kabinenin en başarılı bakanlarından eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la koyan AKP, hayal kırıklığına uğradı. Bir önceki belediye seçimine kıyasla farkı 25 puandan 15 puana indiren Yıldırım’ın çabası CHP adayı Aziz Kocaoğlu’nu geçmeye yetmedi.

AKP Ege ve Akdeniz'de zorlandı

Aslında AKP, Balıkesir dışında tüm Ege ve Akdeniz sahilinde hiçbir kenti kazanamadı. İlk sonuçlara göre Çanakkale, İzmir, Muğla ve Hatay’ı CHP, Mersin ve Adana’yı ise MHP kazanmış görünüyor. Antalya’da ise CHP’li belediye başkanı Mustafa Akaydın, AKP’li halefi Menderes Türel’in iki puan önünde bulunsa da daha sandıkların %10’u açılmış değil.

Kabinenin bir başka kilit ismi eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le Hatay’da seçimlere katılan AKP, az farkla eski belediye başkanı Lütfi Savaş’ın gerisinde görünüyor

AKP Orta Anadolu'da %50'nin altına düşmedi

Konya, Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Erzincan, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Erzurum gibi geleneksel olarak çok güçlü olduğu İç Anadolu Bölgesi illerinde %50’nin üstünde oy alarak gücünü korudu. Keza AKP Doğu Karadeniz’deki oy depoları Rize, Trabzon ve Ordu’da açık farkla seçimi kazanırken bu kez solun kalesi Artvin’de de yarışı önde bitirdi.

Karadeniz sahilinde CHP, Zonguldak ve Giresun’da gücünü korurken geçen seçimde kıl payı kaybettiği Sinop’ta bu defa açık ara seçimi kazandı.

BDP, Güneydoğu'da Bingöl ve Şanlıurfa dışında tulum çıkardı

Bu seçimin AKP dışında bir başka galibi var, o da Barış ve Demokrasi Partisi. BDP, 2009'da seçim kazandığı Siirt, Van, Diyarbakır, Tunceli, Şırnak, Hakkari, Batman, Iğdır gibi illerde kazaya uğramazken Bitlis, BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık'ın aday olduğu Ağrı ve DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'ün bağımsız olarak yarıştığı Mardin'de de seçimi kazanmış görünüyor.

BDP, bu seçimlerde Diyarbakır eski belediye başkanı bölgenin sevilen ismi Osman Baydemir'i Şanlıurfa'dan aday gösterdi. Seçim öncesinde Baydemir'in AKP'yi zorladığı söylenirken seçim sonuçları, iddiaların çok dışında tezahür etti. Eski Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i aday gösteren iktidar partisi, oyların %60'ını alarak ilde gücünü muhafaza ettiği ispatladı.

Eskişehir ve Tekirdağ'da AKP'ye kaybetme ihtimalinden bahsedilen CHP, bu illerde kayba uğramadı. Aday gösterilmeyince DSP'den aday olan Hamdi Sedefçi'nin kaybı da ana muhalefet partisine Edirne'de problem yaşatmadı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG