Erişilebilirlik

Türkiye’de Twitter’a Erişim Hala Yasak


Türkiye’de dünyanın en popüler sosyal paylaşım platformlarından biri olan Twitter’a erişim engelleniyor

Türkiye’de dünyanın en popüler sosyal paylaşım platformlarından biri olan Twitter’a erişim engelleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitinginde yaptığı ‘Twitter’ın kökünü kazayacağız’ açıklaması ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından siteye giriş imkansız hale geldi. TİB uygulamasına gerekçe olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart 2014 tarihinde aldığı bir mahkeme kararını gösterdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı: ‘Bizim engelleme kararımız yok’

Ancak İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hadi Salihoğlu bugün Radikal gazetesine yaptığı açıklamada TİB’in açıklamasını reddetti. Salihoğlu, ‘bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karardır. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak böyle bir karar vermedik’ dedi.


İstanbul Barosu: TİB hukuka aykırı davranıyor

Ziyarette bulunan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç, VOA’ya yaptığı açıklamada‘ Başsavcı kendilerinin bu konuda bir karar vermediğini söyledi. İstanbul Anadolu Asliye Ceza ve İstanbul Anadolu Sulh Ceza mahkemelerine bazı Twitter hesaplarının engelleme başvuruları var. Bu mahkemeler sadece o hesaplarla ilgili karar vermiş Twitter’ın tümden kapatılması için verilmiş bir karar yok. Hukuka aykırı. TİB’e bu konuda başvuruyu yapmayı düşünüyoruz’ dedi.

İstanbul Anadolu Asliye Ceza ve Sulh Ceza mahkemelerine bazı Twitter hesaplarının engellenmesi için başvuran kişiler ise şair İsmet özel ve AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım.

Yasaklamaya rağmen Türkiye’deki twitter kullanıcıları bilgisayar ayarlarını değiştirerek hesaplarını girdiler. Engelleme kararı sonrası #twitterisblockedinTurkey #direntwitter hashtag’leriyle 5 milyonu aşkın twit atıldı ve bu hashtagler dünya çapında ‘trending topic’ listesinde üst sıralara yükseldi.

Gül: Sosyal medyaların kapatılması tasvip edilemez

Twitter yasağına siyaset dünyasından ilginç tepkiler geldi. Bir ayı aşkın süredir Twitter’dan takipçilerine hiçbir mesaj atmayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, engelleme kararını delerek Twitter’dan yanıt verdi. Twitter’da kendisini takip eden 4,3 milyon kişiye seslen Gül, ‘Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez. Ayrıca, daha önce defalarca belirttiğim gibi iletişim teknolojilerinin bugün ulaştığı noktada Twitter gibi bütün dünyada kullanılan platformlara erişimin topyekün engellenmesi teknik olarak zaten mümkün değil. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal gibi suç oluşturan hususlar varsa, ancak mahkeme kararıyla sadece ilgili sayfalar kapatılabilir’ dedi.

Arınç: Kararı TİB aldı

Yalnız Cumhurbaşkanı Gül değil İktidar partisi milletvekilleri de Twitter yasağını deldi. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç ‘Bugün Manisa’da olacağız’ diye mesaj attıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘ Kararı TİB vermiş. Sayın cumhurbaşkanımızın Twitter’dan paylaştığı düşünceleri saygıyla karşılıyorum. Bu bir yasaklama değildir. Sadece kişilerin müracaatı üzerine yargının aldığı kararların uygulamasıdır. Twitter iyi kullanıldığı takdirde çok faydalı bir araç. Bıçak gibi. İyiye hayra kullanıldığında ondan daha tatlısı yok. Ama haysiyet cellatlığı yaparsanız bu aleti çok kötüye kullanmış olursunuz’ dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Twitter hesabına ‘bugün Cuma namazından sonra yapacağım Twitter mitingini iptal ettim’ yazdı.

Akdoğan: Twitter mahkeme kararını uygulamayarak kabadayılık yapıyor

Eleştirilere Başbakana Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan yanıt verdi. Avrupa Birliği’nden gelen açıklamalara tepki gösteren Akdoğan, ‘Türkiye'yi otoriterleşen, içine kapanan 3. Dünya ülkesi gibi gösterecek açıklamalardan da Avrupa Birliği ve müttefiklerimizin kaçınması gerekir Türkiye yasakçı bir ülke haline gelmiş değil topyekun bunları kapatmış değil, açık bir hukuksuzluk var. Twitter merkezi de Türkiye ile anlaşmaya yanaşmıyor, hukuku da hiçe sayıyor. Açık bir meydan okuma içine giriyor. Kabadayılık yapıyor’ dedi.

TÜSİAD: Bu karar demokrasiye hizmet etmez

Twitter’a erişimin engellenmesine TÜSİAD da tepki gösterdi. Türkiye’nin en güçlü işadamları derneğinden yapılan açıklamada ‘orantısız ve özgürlüklere aykırı bu tür yasaklamaların temelsiz korkuların göstergesi olduğu ve demokrasiye hizmet etmediği açıktır’ dendi.

CHP'li Levent Gök: ‘Her kuşun eti yenmez’

CHP adına ilk açıklama Ankara Milletvekili Levent Gök’ten geldi. Gök, düzenlediği basın toplantısında, yasaklama kararından Başbakan Erdoğan’ı sorumlu tuttu. Gök, “Twitter’ın sözlük anlamını sizlerle paylaşmak isterim. Twitlemek, kuş gibi özgürce cıvıl cıvıl konuşmak konuşmak anlamına geliyor. Başbakan, ‘Twitter’ın kökünü kazayacağız’ derken ifade özgürlüğünün kökünü kazayacağız demiştir. Sayın Başbakan her kuşun eti yenmez” dedi.

Anayasa’nın temel insan haklarından ifade özgürlüğünü de güvence altına aldığını kaydeden Gök, Twitter’ın kapatılmasıyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini söyledi. Gök, “Başbakan ve TİB, alınan bu kararla anayasal suç işlemiştir ifade düşünce özgürlüğü anayasa güvencesi altındadır. Anayasa’nın 15. maddesi çok açık savaş, seferberlik veya olağanüstü hallerde ancak temel hak ve özgürlükler sınırlanabilir. Türkiye’de savaş mı var?” diye konuştu. Gök, ayrıca yasağın kaldırılması için bireysel dava dilekçesi de verdi.

Ankara Barosu İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na Başvurdu

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan da “Yasak kararı yok hükmündedir” açıklaması geldi. Ankara Barosu da yasağa karşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

AKP’den ayrılan eski bakan Ertuğrul Günay’ın da hedefi Başbakan Erdoğan’dı. Günay, “Nevruzu yasaklayanlar bugün ateşin üzerinden atlıyorlar. Yasaklarla mücadele edeceğiz diyenlerin bugün yasakçı olması yanlış. Yasaklamaya kalkanlar yarın bu ayıplarıyla karşı karşıya kalacaklar. Fezleke Meclis’e gelmesin hakkında iddia olanlar gazetecilerin karşısına çıkmasın kendi seçtiğin gazeteciler soru sorsun olmaz. Ziya Paşa’nın bir lafı var ‘Sen herkesi kör, alemi sersem mi sanırsın’” dedi.

Yabancı diplomatik temsilciliklerden de mesajlar var


Yabancı ülke temsilciliklerinden İngiltere ve ABD’nin Ankara elçilikleri de Twitter üzerinden Türkiye’ye ifade özgürlüğü anımsatması yaptı.

İngiltere Büyükelçiliği’nin mesajı şöyleydi:

“Birleşik Krallık, Twitter’a Türkiye’den erişimin engellenmesine yönelik her tür adımı endişe verici bulmaktadır. Sosyal medyanın, canlı kamuoyu tartışmalarının yaygınlaştırılmasına yardımcı olarak ve hükümetlerin hesap verilmesini sağlayarak çağdaş demokrasilerde hayati bir rol oynadığına inanıyoruz. Türk hükümetini, yasaklama kararını tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin AB katılımını çok uzun bir süredir desteklemekteyiz. AB, bir aday ülke olarak Türkiye’den ifade özgürlüğü, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri yaygınlaştırmasını beklemektedir.”

ABD Elçiliği ise, ABD Başkanı Barack Obama'nın Haziran 2013'te yaptığı açıklamasındaki sözlerini Türkiye’ye anımsattı. Elçiliğin mesajında, “Bizimle aynı fikirde olmayanları dinlemek, gücümüzü nasıl kullandığımız ve onu nasıl sınırlandırmamız gerektiğini açıkça tartışabilmek; hükümetin her zaman bireye hizmet etmek için var olduğunu, ve bunun tersinin mümkün olmayacağını hatırlamak gibi, tüm demokratik hükümetlerde hepimizin karşılaştığı zorlukları kabul etmeliyiz” denildi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG