Erişilebilirlik

Donanma Üssü Rus Yanlılarının Kontrolunda


Sivastopol'da Rus askerlerinin desteğinde silahsız en az 200 kişi Ukrayna’ya ait donanma üssüne girip göndere Rus bayrağı çekerken Ukrayna güçlerinin karşı koymaması nedeniyle çatışma çıkmadı

Rusya yanlısı güçler, Kırım’ın Sivastopol kentinde Ukrayna’ya ait donanma karargahında kontrolu ele geçirdi.

Rusya dün de Kırım’ı kendi topraklarının bir parçası haline getirmek için yerel yetkililerle anlaşma imzalamıştı.

Görgü tanıkları, Rus askeri birliklerinin desteğinde silahsız en az 200 kişinin donanma üssüne girdiğini ve göndere Rus bayrağı çektiğini söylüyor. Ukrayna güçlerinin karşı koymaması nedeniyle çatışma çıkmadığı da alınan haberler arasında.

Son haftalarda Kırım’a binlerce Rus askeri girdi. Kırım’da Pazar günü yapılan referandumdan da Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya’ya katılma kararı çıktı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’ın Kırım’ı Rusya topraklarına katma girişimi Amerika ve Avrupa Birliği’ni öfkelendirdi. Referandumu gayrimeşru olarak niteleyen Amerika ve AB, bazı Rus yetkililere yaptırımlar uygulanması kararı aldı.

Kırım’ın Rusya’nın her zaman ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Vladimir Putin ise Nikita Kruşçev’i, Kırım’ı 1954 yılında Ukrayna’ya verdiği için eleştirdi. Putin, Kırım’ın 1991 yılında bağımsız Ukrayna’nın parçası haline gelmesini ise Rusya’nın yağmaya uğraması olarak değerlendirdi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı John Kerry Washington’da üniversite öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada Vladimir Putin’in gerçekleri çarpıtmasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Rusya’nın haksız olduğunu belirten Kerry, bir bölgenin parçası olduğu ülkeden anayasaya uygun şekilde ayrılabileceğini, silah zoruyla ayrılamayacağını kaydetti.
Rusya ise geri adım atmıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşı Kerry’yle dün yaptığı telefon görüşmesinde, Amerika’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının kabul edilemez olduğunu ve bunun olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Kırımlı yetkililere göre, Pazar günkü referandumda oy kullananların %97’si Ukrayna’dan ayrılma kararına destek verdi.

Beyaz Saray’dan bazı üst düzey yetkililerse ellerinde, bazı oy pusulalarının referandumdan önce işaretlendiğine dair somut kanıt olduğunu bildiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG