Erişilebilirlik

ABD Yaptırımları Rusya'yı Etkiler mi?


ABD Yaptırımları Rusya'yı Etkiler mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Ukrayna krizi derinleşir, Kırım Rusya'ya bağlanırken Başkan Obama Kırım'daki referandumu destekledikleri gerekçesiyle yedi Rus ve dört Ukraynalı yetkiliye yaptırım uygulanacağını açıkladı. Ancak bu yaptırımların etkisi sorgulanıyor

Başkan Obama, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması için Rusya’nın desteğiyle yapılan referandumu destekledikleri gerekçesiyle yedi Rus ve dört Ukraynalı yetkiliye yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı protestocular ve polis arasındaki çatışmalar, krizin derinleştiğinin bir başka göstergesi.

Amerika, Rusya’nın Kırım’da Pazar günü Ukrayna’dan ayrılmak için yapılan referandumu desteklemesine hemen tepki gösterdi.

Başkan Obama, Ukrayna’da istikrarı zedeleyen yedi Rus ve dört Ukraynalı yetkiliye yaptırım uygulanacağını açıkladı:

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal etmekten sorumlu olan kişilere yaptırım uygulama kararı aldık. Bu kişilerin attıkları adımların sonuçlarına katlanacaklarını açıkça belirtmek istiyoruz.”

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yaptırım uygulanacak kişiler listesinde yok. Ancak listede Putin’in üst düzey danışmanları ve yardımcıları bulunuyor.

Amerikalı yetkililer, Rusya’da borsanın düşmesi ve para biriminin değer kaybetmesiyle yaptırımların Moskova’nın Kırım’daki tutumunu değiştirmesine katkıda bulunmasını umuyor.

Başkan Obama, başka yaptırımların da yolda olduğu uyarısında bulundu:

“Rusya’nın gerginliği tırmandırmaya yönelik adımlar atıp atmadığına göre tepkimizin dozunu ayarlayacağız. Kırım krizini diplomatik yollardan çözmenin ve hem Ukrayna hem de Rusya’nın çıkarlarını gözetmenin hala mümkün olduğuna inanıyorum.”

Amerika, Rusya’nın Kırım’daki askerlerini üslerine geri çekmesini, uluslararası gözlemcilerin bölgeye girmesini ve Ukrayna Hükümeti’yle diyalog başlatmasını istiyor.

Geri adım atmayan Rusya’nın referandum sonrasında Kırım’ı topraklarına katma girişiminde bulunması olasılığı kaygı yaratıyor.

Ukrayna Parlamentosu ise seferberlik ilan ederek 40 bin yedek askeri göreve çağırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG