Erişilebilirlik

İran ile Nükleer Görüşmelere Ukrayna Gölgesi


AB dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Viyana'daki toplantıyı açarken
AB dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Viyana'daki toplantıyı açarken
İran ve altı dünya gücü, Batı ile Rusya arasında artan gerginliğin gölgesi altında nükleer görüşmelerin yeni turuna başladı.

Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisinin sözcüsü Viyana’daki toplantı başlarken Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif arasında yapılan ikili görüşmeyi “yapıcı” olarak tanımladı.
Daha sonra iki taraftan heyetler Çarşamba akşamı sona ermesi beklenen görüşmeler için birlikte masaya oturdu.

Görüşmelerin Ukrayna ile doğrudan bir ilişkisi olmamasına rağmen başarısı Amerika, Rusya, Çin İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan P5+1 adlı grub içinde dayanışmanın sürmesine bağlı. Grubun, İran ile nükleer programını önemli ölçüde geriletecek güçlü bir anlaşma üzerinde görüşbirliğine varması gerekiyor.

Görüşmeleri yakından izleyen uzmanlar Rusya Batı ile işbirliğinin zayıfladığı sinyalini verirse bunun İran üzerinde ödün vermesi için yapılan baskıyı azaltacağını söylüyor.

BM Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Yukiya Amano, bu ay başında yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını azalttığını açıkladı.
BM Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın altı aylık sözleşmenin hükümlerine uyup-uymadığını kontrolde kilit rol oynuyor. İran anlaşmanın hükümlerini yerine getirdiğinde, kendisine uygulanan bazı yaptırımlar hafifletilecek.

Batı, İran’ın uranyum zenginleştirme programını nükleer silah geliştirmek için kullanmasından kuşku duyuyor. İran ise bunu reddediyor, programının barışçı amaçlı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG