Erişilebilirlik

AB'nin Rusya Yaptırımlarının Etkisi Tartışmalı


Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Brüksel'deki toplantıda yaptırım uygulanacak isimleri belirlemek için yoğun çaba harcadı.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Brüksel'deki toplantıda yaptırım uygulanacak isimleri belirlemek için yoğun çaba harcadı.

Ukrayna konusunda Rusya’ya sözünü geçiremeyen Avrupa Birliği, yaptırım kartını masaya sürdü. Avrupa Birliği’nin siyasi ve askeri yetkilileri içeren 21 kişilik yaptırım listesinin etkisi ise tartışmalı

Ukrayna krizinin başından bu yana Rusya’yı diyalog masasına çekmeye çalışan ve yaklaşık on gündür de tonunu sertleştirmesiyle dikkat çeken Avrupa Birliği, Rusya ve Kırım’dan 21 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

Avrupa Birliği, Birlik üyesi ülkelerin liderleri tarafından belirlenen üç aşamalı plana uygun olarak, adı geçen 21 kişi için seyahat yasağı uygulayacak ve malvarlıklarını donduracak.

Avrupa Birliği listesinde 13 Rus, 8 Kırımlı yetkili yer alıyor. Listeye alınan kişiler ise siyasi ve askeri olarak ikiye ayrılmış durumda. Rusya’dan listeye giren isimler Rusya Federal Konseyi, Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma üyeleriyle Rus silahlı kuvvetlerinin özellikle Ukrayna bağlantılı komutanlarından oluşuyor.
Listeye giren Kırımlı yetkililer için de siyasi ve askeri profil söz konusu.

Seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması yönündeki yaptırımların etkisi ise oldukça tartışmalı. Listede yer alan isimlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresinden olmaması da bu tartışmanın yoğunlaşmasına neden oluyor.

ABD ile Avrupa Birliği’nin listesi karşılaştırıldığında da Washington’ın Brüksel’den çok daha sert bir tavır takındığı görülüyor. ABD’nin 11 isimden oluşan listesiyle Avrupa Birliği’nin 21 kişiden oluşan listesinde kesişen sadece 4 isim bulunması da dikkat çeken bir başka unsuru oluşturuyor.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise belirlenen listenin ABD’ninkine oranla daha yumuşak olduğu yönündeki eleştirileri reddetti.

Avrupa Birliği’nin bundan önce aralarında İran, Suriye, Libya’nın da bulunduğu ülkeler için devreye soktuğu benzer nitelikli yaptırımların pek işe yaramadığı ve yaptırım etkisinin ise ancak daha geniş çaplı ekonomik önlemler devreye sokulduğunda etki yarattığı biliniyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, gerekli görülmesi halinde ve Rusya’nın bundan sonra atacağı adımlara bağlı olarak listeye yeni isimlerin eklenebileceğinin altını çizdi.

Şu ana kadar belirlediği kırmızı çizgiler Rusya tarafından sürekli ihlal edilen Avrupa Birliği’nin yeni kırmızı çizgisini ise Kırım’ın Rusya topraklarına katılması oluşturuyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rusya’yı bu adımı atmaması ve “doğru kararı vermesi” yönünde uyardı. Rusya’nın bu çağrıları dikkate alıp almaması, 20-21 Mart’ta Brüksel’de yapılacak zirvede bir araya gelecek olan Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının gündemini yakından ilgilendiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG