Erişilebilirlik

Kırım'da Referandum Olaysız Geçiyor


Kırım halkı Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya’nın parçası olma konusunda düzenlenen referandumda oy kullanıyor.
Referandumda çoğunluğun Kırım'ın Rusya'ya katılması yönünde oy kullanması bekleniyor.

Olaysız geçen referandum, BM Güvenlik Konseyinde ülkeleri referandum sonucunu tanımamaya çağıran karar tasarısının oylanmasından bir gün sonra düzenlendi.
Çin’in çekimser kaldığı oylamayı yalnızca Rusya veto etti. Konseyin daimi ve geçici 13 üyesi karar tasarısına destek verdi. Çin’in Rusya’ya destek vermeden çekimser oy kullanmasıysa, Moskova’nın Kırım referandumu konusunda uluslararası alanda daha da yalnızlaştığına işaret ediyor.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant, oylamada ortaya çıkan sonucun Güvenlik Konseyi ve uluslararası alanda “Rusya’yı yalnızlaştırdığı” şeklinde yorumladı.

Kırım’da yapılan referandum, seçmenlere yalnızca iki seçenek sunuyor: Ya Rusya’ya katılacaklar, ya da Kırım’ın Ukrayna’dan özerkliğini genişleten 1992 tarihli eski anayasaya destek verecekler.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, karar tasarısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek veren karar tasarısı, referandumun “hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını” savunuyordu.

Çin’in BM Büyükelçisi Liu Jieyi, karar tasarısının Ukrayna’daki durumu daha da karmaşık hale getireceklerini düşündükleri için çekimser kalmaya karar verdiklerini açıkladı.

Amerika’nın BM Büyükelçisi Samantha Power ise, Rusya’nın veto kararını “üzücü” bulduğunu söyledi.
Öteyandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rus askeri güçlerinin Kırım sınırı yakınında Strilkove köyündeki bir gaz pompalama istasyonu ele geçirdiklerini açıkladı. Çatışma çıkmadığı bildirilirken Ukrayna olayı ”işgal” olarak tanımladı ve Rus askerlerinin çekilmesini istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG