Erişilebilirlik

Ukrayna Eski Başbakanı Timoşenko Almanya'da


Yulia Timoşenko
Yulia Timoşenko

Bir süre önce hapisten çıkan eski başbakanın Berlin'de bir hastanede omurilik iltihaplanması ve bel fıtığı tedavisi görmek amacıyla en az bir hafta yatacağı bildirildi

Ukrayna’da başbakanlık yaptığı 2011 yılında, görevini kötüye kullanmaktan yargılanan ve yedi yıl hapse mahkum edilen, ancak halk ayaklanması sonucu 22 Şubat’ta serbest bırakılan Yulia Timoşenko tedavi için Almanya’nın başkenti Berlin’e geldi.

Berlin'den önce İrlanda'nın başkenti Dublin’de yapılan Avrupa Halk Partileri Zirvesi'ne katılan Timoşenko, daha önce Berlin’deki Charite Hastanesinin uzman doktorları tarafından Ukrayna'da bulunduğu Harkov kentindeki cezaevinde muayene edilmişti. Alman doktorlar Timoşenko'nun omuriliğinde iltihaplanma olduğunu, ayrıca bel fıtığı ağrıları nedeniyle yataktan kalkamadığını açıklamışlardı.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Charite Hastanesi yetkilileri, 53 yaşındaki Timoşenko'nun en az bir hafta tedavi göreceğini, bu sürede basınla irtibatı olmayacağını ve demeç vermeyeceğini açıkladılar. Timoşenko’nun şu anda sadece tekerlekli sandalye ile hareket edebildiğini, ancak tedavi sonrasında kendi başına yürüyebilecek duruma geleceğinden yola çıktıklarını açıklayan doktorlar, eski Ukrayna başbakanının hastane masraflarını kendisinin karşılayacağını da belirtti.
Merkel hükümeti, hapiste bulunduğu süre içinde hastalanarak, sırt ağrıları çektiğini söyleyen Timoşenko'nun, tedavisinin burada sürmesi için geçmişte birkaç kez girişimde bulunmuştu. En son geçen yıl Kasım ayında eski Dışişleri Bakanı Gudio Westerwelle, Kiev’i ziyaret etmiş, o zamanki Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le Timoşenko’nun durumunu görüşmüş ve affedilmesini talep etmişti.

Cezaevinden çıkmasının hemen ardından muhalif politikacıyı arayan Başbakan Merkel telefonda Timoşenko'yu “Özgürlüğe hoşgeldin” sözleriyle selamlamış ve sağlık sorunlarının tedavisi için Almanya'ya davet etmişti.

Merkel'in basın sözücüsü, Alman başbakanın Timoşenko'ya, ülkesinin birliği için Kırım’a da el uzatması çağrısında bulunduğunu, ayrıca muhalefetin birlik içinde hareket etmesi için de çaba göstermesi beklentisini dile getirdiğini açıklamıştı.

Ukrayna’da yaşanan ayaklanma ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in yetkilerinin elinden alınmasından saatler sonra salıverilen eski Başbakan Timoşenko, tekerlekli sandalye ile Kiev'deki protestoların merkezi Bağımsızlık Meydanı'nda halka seslenmiş, ancak siyasi planları konusunda konuşmamıştı.

Siyasi gözlemciler Timoşenko'nun 25 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını tahmin ediyor. Henüz adaylığını açıklamayan Timoşenko, AB yanlısı tutumuyla biliniyor. Berlin’deki yorumlarda yeni Ukrayna yönetimi ile yakın ilişkiler geliştirmeye çaba gösteren Merkel’in perde arkasında yoğun temaslar yürüttüğü ve Timoşenko’ya, ülkesinin Avrupa Birliği ile yakınlaşması ile demokratikleşme ve serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde destek vermeye kararlı olduğu belirtiliyor. Timoşenko’nun Berlin’deki tedavi sürecinde bu konuda temasları olabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG