Erişilebilirlik

Rusya'dan Kırım Referandumuna Destek


Rus parlamentosunun üst kanadı Kırım’da halkın Ukrayna’dan ayrılma kararı alması halinde bunu destekleyeceğini açıkladı. Buarada Ukrayna'daki geçici hükümet Kırım'ın referanduma gitme çabalarına karşı çıktı

Rusya’da parlamentonun üst kanadının başkanı Valentina Matviyenko, Kırım’da halkın referandumla Ukrayna’dan ayrılma kararı alması halinde bunu destekleyeceklerini açıkladı.

Ukrayna geçici hükümeti ise Kırım’in ayrılıkçı çabalarını reddetti, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, medeni hiçbir ülkenin referandumdan çıkacak ayrılık kararını tanımayacağını söyledi.

AB ve Amerika da Kırım meclisinin 16 Mart’ta yapılmasını kararlaştırdığı referandumun meşru olmadığı görüşünü savunuyor. Başkan Barack Obama dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştü, ancak her iki lider ortak bir zeminde buluşamadı. Beyaz Saray görüşmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada Obama’nın Putin’e Kırım’daki Rus askerlerinin varlığının Ukrayna’nın egemenliğini ihlal ettiğini söylediğini bildirdi. Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin’in Ukrayna’daki geçici hükümeti tanımadıklarını ve Rusya’nın, Ukrayna’nın doğu ve güneyinden gelen yardım çağrılarını gözardı edemeyeceğini dile getirdiği kaydedildi.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ise hükümetinin Rusya ile yeniden ilişki kurmaya hazır olduğunu söyledi, ancak bunun için önce Rus birliklerinin geri çekilmesi, Ukrayna ile mevcut anlaşmalara riayet etmesi ve Kırım’daki ayrılıkçılara desteğini çekmesi şartını koştu.

Başkan Obama’nın da Putin’le konuşmasında Kiev ile Moskova arasında uluslararası toplumun arabuluculuğunda derhal doğrudan görüşmelere başlanması çağrısı yaptı.

Obama tüm Rus birliklerinin üslerine geri dönmesi ve uluslararası gözlemcilerin etnik Ruslar dahil tüm Ukraynalılar’ın can güvenliğini temin etmesi gerektiğini söyledi.

Batı yanlısı muhalefet liderlerinden Yulia Timoşenko da dün Avrupa’ya Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasını engelleme yolunda güçlü adımlar atması çağrısı yaptı.
Görgü tanıkları ve Batılı uzmanlar binlerce Rus askeri personelinin Kırım’a gönderildiğini söylüyor.

Başkan Barack Obama dün, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal edenlere vize kısıtlamaları dahil olmak üzere yeni yaptırımlar açıkladı. AB de Rusya’ya bazı yaptırımlar açıkladı. Bunlar arasında vize muafiyeti görüşmelerinin askıya alınması ve bazı ekonomik yaptırımlar da dahil.

Amerikan Kongresi’nde ise Temsilciler Meclisi Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık borç garantisi verilmesi kararını onayladı. Tasarı, Senato’da da oylanacak.

AB de Ukrayna’ya, yeni hükümetin IMF ile anlaşmaya varması halinde, 15 milyar dolarlık yardım paketi vermeye hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG