Erişilebilirlik

Obama Putin'le Bir Saat Ukrayna'yı Görüştü


Ukrayna ve Kırım konusunda yaşanan son olaylar Doğu-Batı ilişkilerini de geriyor. Başkan Barack Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak Moskova’nın Ukrayna’nın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, iki liderin bir saat süren bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Görüşmede Obama, Rus birliklerinin Kırım’daki varlığına tepki olarak Washington ve müttefiklerinin attığı karşı adımlar hakkında Putin’e ayrıntılı bilgi verdi.

Rus birliklerinin geçen hafta Ukrayna toprağı olan Kırım’a girmesinden bu yana Obama ve Putin ilk kez doğrudan bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray açıklamasında Obama Putin’e, yaşanan anlaşmazlığa çözüm olabilecek bir dizi diplomatik öneri sundu. Obama bu çözüm önerilerinin hem Rusya’nın, hem Ukrayna halkının, hem de uluslararası toplumun çıkarlarına hizmet edeceğini savundu.

Obama’nın sunduğu çözüm önerilerinden biri, Kiev ve Moskova arasında, uluslararası toplumun arabuluculuğunu üstleneceği ‘doğrudan görüşmeler’ oldu. Başkan Obama ayrıca Rus birliklerinin üslerine geri dönmesi çağrısında bulundu, uluslararası denetimcilerin etnik Ruslar da dahil, tüm Ukrayna vatandaşları için güvenlik sağlaması önerisinde bulundu.

Beyaz Saray açıklaması ayrıca, Amerika ve Rusya dışişleri Bakanları John Kerry ve Sergei Lavrov arasındaki görüşmelerin devam edeceğini, görüşmelere Ukrayna hükümeti ve uluslararası toplumun temsilcilerinin de katılacağını bildiriyor.

Başkan Obama dün Ukrayna halkının mal varlığının gasp eden ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal eden kişilere yaptırım uygulanmasını öngören kanun hükmünde kararnamelere imza atmıştı. Kararname, Ukrayna’nın demokratik kurumlarına zarar verdiği saptanan kişilere Amerika’dan varlık transferini yasaklıyor. Kararname ayrıca, adlarını vermese de bu kişilere vize kısıtlaması getiriyor.

Obama, Kırım’daki Rusya yanlısı yerel parlamentonun aldığı 16 Mart’ta referanduma gitme kararının hem Ukrayna anayasasını, hem de uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. Referandum Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ya da özerkliğin arttırılması seçenekleri sunuyor. Obama, Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili tüm tartışmalara Ukrayna’daki “meşru hükümetin de katılması gerektiğini” söyledi.

Öte yandan dün Temsilciler Meclisi, Ukrayna’ya 1 milyar dolar kredi garantisi sağlayan kararı onayladı. Karar Senato tarafından da oylanacak. Avrupa Birliği de, Ukrayna’ya 15 milyar dolarlık kurtarma paketi sunmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği, aralarında eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve eski Başbakan Mikola Azarov’un da bulunduğu 18 Ukrayna vatandaşının mal varlıklarını dondurma kararı aldı. Bu kişiler arasında eski kabine üyeleri, işadamları ve güvenlik yetkilileri de bulunuyor. Ayrıca Yanukoviç’in iki oğlu ve Azarov’un oğlu da, mal varlığı dondurulacak kişiler arasında.

Avrupa Birliği, 1990’ların başındaki Balkan Savaşları’ndan bu yana en büyük güvenlik tehdidiyle karşı karşıya. Birlik, Rusya’ya vize ayrıcalığı sağlayacak görüşmeleri de askıya aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG