Erişilebilirlik

Obama: Referandum Uluslararası Hukuka Aykırı


Kırım yerel parlamentosu önünde referandum kararını destekleyen Rusya yanlısı göstericiler
Kırım yerel parlamentosu önünde referandum kararını destekleyen Rusya yanlısı göstericiler
Başkan Barack Obama, Kırım parlamentosunda alınan referandum kararının Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı.
Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın yeni hükümetini desteklediğini tekrarladı.

ABD Dışişleri bakanı John Kerry de Roma’da yaptığı açıklamada Kırım’ın Ukrayna’nın parçası olduğunu, parlamentonun aldığı referandum kararının geçersiz olduğunu belirtti. Roma’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yeniden biraraya gelen Kerry, Ukrayna konusunda Lavrov görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.

Kırım Özerk Bölgesinin parlamentosu, bölgede gerginliği daha da tırmandırabilecek bir adım atarak, Rusya’nın bir parçası olma kararı aldı
Moskova yanlısı Kırım Parlamentosu’nda bu oylama, Avrupa Birliği liderlerinin, Rusya’nın Kırım’daki askeri varlığını azaltmanın yollarını aramak için Brüksel’de acil toplantı düzenledikleri sırada yapıldı.

Karadeniz’in kuzeyindeki yarımadada yer alan ve Rus nüfusun ağırlıkta olduğu Kırım’da hükümet parlamentonun aldığı kararın 16 Mart'taki referandumda halkın oyuna sunulacağını açıkladı.
Referandumda Kırım halkına Rusya’nın bir parçası mı yoksa Ukrayna’da kalarak daha geniş bir özerkliğe sahip olmak istedikleri mi sorulacak.

AB liderleri, Perşembe günü yaptıkları toplantıda Rusya’ya yönelik olası yaptırımları ele aldı. Ancak Rusya doğalgazına ciddi oranda bağımlı olan Avrupa’nın alacağı herhangi yaptırım kararının sembolik olmanın ötesine geçip geçmeyeceği henüz belli değil.
AB liderleri toplantısına Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da katılıyor. Toplantı, Avrupa Birliği’nden 28 ülkenin Ukrayna’ya 15 milyar dolarlık mali yardım kararından sonra yapıldı.

Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’daki yeni hükümete destek verirken, AB aralarında eski cumhurbaşkanı Yanukoviç’in de aralarında bulunduğu üst düzey 18 Ukraynalı devlet yetkilisinin malvarlıklarını dondurdu.

Avrupa Birliği bu kişileri, devlet fonlarını zimmete geçirmekle suçluyor.
Mal varlıkları dondurulanlar arasında Yanukoviç’in oğlu ve eski adalet bakanı ile bazı diğer bakanlar da yer alıyor.
Öteyandan Türk Dışileri Bakanlığı referandumu tehlikleli ve yanlış bir karar olarak tanımladı ve krizisi çözecek diplomatik çabalara olumlu katkı yapmayacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG