Erişilebilirlik

Kırım'da Gergin Bekleyiş Sürüyor


Kırım'da Gergin Bekleyiş Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Ukrayna'da kurulan yeni hükümet, Rusya'nın Kırım'daki kışkırtıcı olarak nitemediği tavırlara güç kullanarak karşılık vermeyeceğini açıklarken, Kırım'da Rus yanlıları 16 Mart'ta Rusya'ya bağlanma konusunda referanduma hazırlanıyor

Ukrayna ve Rusya’nın Kırım Yarımadası’ndaki bekleyişi sürüyor. Rus asker ve araçlarının hareketliliğinde artış gözlenirken gerginlik de tırmanıyor. Amerika’nın Sesi’nden Elizabeth Arrott, Kırım’ın başkenti Simferopol’de.

Apoletleri sökülmüş askerler, Ukrayna’nın özerk Kırım Cumhuriyeti’nde parlamentonun önünde mevzilenmiş durumda. Kırım’ın Rusya yanlısı Başbakanı Sergey Aksyanov, Moskova’dan yardım istedi.

Rusya yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden sonra kurulan yeni Ukrayna hükümeti, Rusya’nın Kırım’daki kışkırtıcı tavırlarına güç kullanarak karşılık vermeyeceğini açıkladı.

Ancak başkent Kiev’deki yetkililer, Moskova’dan, Kırım’daki bütün askeri hareketliliğe son vermesini istedi. Rusya’ya ait olduğu tahmin edilen silahlı kişiler ve askeri araçlar Kırım’da yolları ve şu anda kapalı olan havaalanları gibi kilit noktaları ele geçirmiş durumda.

Kırım Başbakanı ayrıca Ukrayna’ya ait bütün asker ve polisleri kendi kontroluna alacağını açıkladı.

Milletvekili Sergey Tzekov, kararı savundu: ”Kırım’da huzur ve asayiş sağlanmasını isteyenler bu kararın yerinde olduğunu anlamalı, Kırım Hükümeti’nin dediklerini iyi dinlemelidir.”

Kırım’daki etnik Rus çoğunluğun büyük bölümü, Ukrayna’daki yeni hükümeti yasadışı olarak görüyor ve Rusya’nın desteğine kucak açıyor.

Bazı Kırımlılar ise şaşkın: ”Durum çok kötü. Yetkililerin bizi koruduğuna daha önce de inanmıyorduk, şimdi sadece korku ve panik havası hakim. Bir sabah ansızın neden Rus bayrağı altında uyandığımızı anlamıyorum.”

Kırım’daki Tatar azınlık da gelişmelere tepkili: ”Kırım’daki durum, yerel nüfusun attığı adımların bir sonucu değil. Bu, Kırım’ı doğrudan işgal etmek, hatta darbe yapmaktır.”

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG