Erişilebilirlik

Kırım Tatarları Rusya’ya Bağlanmaya Karşı


Kırım’da yerel parlamentonun on gün içinde yarımadayı Rusya’ya bağlama konusunda referanduma gitme kararının ardından bölgede gerginliğin tırmanması bekleniyor.

Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanmasına destek vermediklerini söyledi. “Burası bizim anavatanımız. Bizim buradan bir yere gitmemiz mümkün değil. Gidecek yer de yok” diye konuşan Çubarov, Rusya’dan uzaklaşıp Avrupa’ya yakınlaşan Ukrayna’daki yeni yönetime destek verdiklerini söyledi. Çubarov, ekonomik ve siyasi sorunları da olsa Ukrayna’yı daha demokratik bir yönetim olarak gördüklerini belirtti.

1991’de sürgünden anavatanlarında dönmeye başlamalarından bu yana Ukrayna hükümetiyle de tam olarak iyi geçinemediklerinin altını çizen Çubarov, bununla birlikte Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana anavatanlarına dönmelerine izin verilen nadir etnik gruplardan biri olduklarını kaydetti. Çubarov, kendileri gibi Stalin döneminde anavatanlarından sürülen Ahıska Türkleri ve Volga Almanları’nın kendileri kadar şanslı olmadığının altını çizdi.

‘Genç Tatarlar kasabalarını korumak için geceleri nöbette’

Çubarov bununla birlikte Kırım Tatarları’nın çatışmadan kaçınmaya çalıştığını da sözlerine ekledi. Azınlıkta olmalarından dolayı yerel meclislere talimatlar gönderdiklerini söyleyen, Tatarların silahlı Rus askerlerine ve milislerine karşı protesto eylemlerine katılmamaları çağrısı yaptı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov, genç tatarların olası saldırılara karşı köylerini ve kasabalarını gözetlediğini, geceleri nöbet tuttuğunu da kaydetti. Şimdiye kadar Rus askerlerinin Tatarlar’ın yerleşim yerine gitmediğini belirten Rıfat Çubarov, bununla birlikte Moskova’nın provokasyonlarının kendilerini kaygılandırdığını söylüyor. Çubarov ayrıca Rusya’nın Ukrayna dışından Sivastopol’daki donanma üssüne gemi ve asker, ayrıca yarımadaya ‘silahlı sivil milisler’ de gönderdiğini savunuyor.

‘Amerika Putin’in adaletsizliğinin önüne geçmeli’

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in “adaletsiz” (hukuk dışı) diye tanımladığı politikalarını Amerika’nın ve uluslararası toplumun önleyebileceğini savundu.

Çubarov, Türkiye’nin de komşu bir devlet olarak Rusya’ya sözünün geçebileceğine işaret etti ve Türkiye’den Kırım Tatarlarını koruyucu politikalar izlemesini istedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov’la söyleşimizi aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:28 0:00
Linki indirmek için



Kırım Tatarcası’nda kullanılan ifadeler:
Korşalamak: Korumak
Toktatmak: Durdurmak, önlemek

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG