Erişilebilirlik

Ukrayna'ya Yardım İçin Yoğun Diplomasi


Ukrayna'ya Yardım İçin Yoğun Diplomasi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Amerika ve Rusya'yla Ukrayna olayları üzerine başlayan söz düellosu devam ederken, İngiltere ve Amerika Dışişleri Bakanları William Hague ve John Kerry Ukraynalı liderlere destek vermek amacıyla Kiev'e gitti

Ukrayna’daki gelişmeler üzerine uluslararası arenada başlayan söz düellosu, herhangi bir fiziksel yüzleşmeyi gölgeleyecek nitelikte. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Moskova yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden sonra Kiev’i ziyaret etti. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ise Washington’un Ukrayna’daki yeni hükümete verdiği desteği göstermek için Kiev’e gidiyor.

Rus oldukları sanılan apoletleri sökülmüş askerler görmek, artık Kırım’da son derece olağan. Ukraynalı askerlerin teyakkuza geçtiği Perevalnoye Askeri Üssü yakınlarında Rus bayrakları dalgalanıyor, gerginlik hızla tırmanıyor.

Ukrayna üssünün komutanı adına konuşan sözcü ise umutlu.
Valery Boiko: ”Herhangi bir saldırı olacağı ya da savaş çıkacağını hiç sanmıyorum. Bunu hiçbirimiz istemiyoruz, Ukraynalılar da ordu da buna karşı. Siyasetçilerin anlaşmaya varacaklarını umuyorum.”

Ancak Kırım’daki askerlerin varlığı, Rusya’nın Kırım’daki etnik Rusları korumak adına askeri müdahale kararı alması üzerine Kiev ve Batı’yı siyasi alarma geçirdi.

Kiev, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna girme olasılığı üzerine orduyu harekete geçirdi, seferberlik ilan etti.

Kırım’daki Moskova yanlısı etnik Rus çoğunluk içinde bazı gruplar gönüllü meşru müdafaa birimleri oluşturuyor. Ukrayna’yı çok daha güçlü Rus ordusuyla karşı karşıya bırakacağı için saldırı yapılması olasılığı yok.

Sergey Nikolayovich: ”Amacımız kentimizi korumak, kışkırtıcı hareketleri önlemek, Kırım halkının barış ve huzur içinde yaşaması için asayişi sağlamak.”

Kırım’ın büyük çoğunluğu şimdilik sakin. Artık Rus bayrağının dalgalandığı parlamento civarında bayram havası hakim.

Bazıları kılık kıyafetleriyle Avrupa’ya olan yakınlıklarını gösterirken kollarına Rusya yanlısı bant takarak karışık mesajlar veriyor.

Ancak müdahalenin gelecek için ne ifade edeceğine ve yeniden oluşan fay hatlarına ilişkin kaygılar sürüyor.

Valentin Mikhailovich: ”Kırım, çok uluslu bir coğrafya. Durumdan hiç memnun değilim. Ancak olup bitenler, Kiev’deki ulusalcı partizanlardan korunmak için gerekliydi. Batı Ukrayna, doğu ve güney Ukrayna’ya karşıdır.”

Rus medyasının sık sık altını çizdiği, Kiev hükümetinin ‘faşistler ve haydutlar’ tarafından iktidara getirildiği görüşü, fay hatlarını daha da derinleştirme potansiyeli taşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG