Erişilebilirlik

Washington’un Gündeminde Ukrayna Var


Washington’un Gündeminde Ukrayna Var
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
Ukrayna’da giderek derinleşen kriz, Washington gündeminin merkezine yerleşti. Obama yönetimi, Rusya’ya Kırım konusunda sert uyarı mesajları gönderirken, Ukrayna, savaş çanları çalan Rusya’ya karşı yedekleri silah altına almaya başladı.

Rus birliklerinin Kırım’a girmesi üzerine Doğu Avrupa’da savaş tehdidi giderek büyürken, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’yı kınadı: “Bu, uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesi’ni ihlal eden bir saldırganlık. 21. Yüzyıl’da, 19. Yüzyıl’a ait bir hareket görüyoruz.”

Kerry’nin sözleri, NATO yetkilileri ve müttefik ülkelerin görüşünü de yansıtıyor. Moskova, Ukrayna’nın doğusundaki Rus vatandaşlarını korumayı hedeflediğini söylese de, Kerry bu hedef için kuvvet kullanmaya gerek olmadığını belirtti: “Bu krizi diplomasiyi kullanarak aşmalıyız. Eğer Rusya bu yolu tercih etmezse, bunun ciddi sonuçları olacaktır.”

Kerry “bütün seçeneklerin masada olduğunu” söylüyor. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Adam Kinzinger’a göre, Amerika’nın Rusya’yla yeni bir diplomatik başlangıç yapma hamlesi başarısız kaldı: “Şimdi gücümüzü gösterme zamanı. Ekonomik yaptırımlar uygulama zamanı. Ukrayna halkına ekonomik yardım tartışılmalı. Kongre Gürcistan’ın NATO’ya katılmasına destek vermeli. Rusya’ya ‘eğer sen Ukrayna dahil komşularını tehdit edersen, biz de NATO’nun genişletilmesini gündeme getiririz’ mesajı vermeliyiz.”

Bazı Kongre üyeleri, G-8 zirvesinin, geçen ay olimpiyatlara ev sahipliği yapan Rus kenti Sochi’de yapılmasına da karşı çıkıyor.

Buarada, geçtiğimiz günlerde Başkan Barack Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesi, tansiyonu düşürmeye yetmedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG