Erişilebilirlik

Putin: ‘Ruslar'ın Can Güvenliğini Koruyacağız’


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki Rus vatandaşlarının can güvenliğini korumak için tüm seçenekleri kullanmaya hazır olduğunu, ancak kuvvet kullanmak zorunda kalmamayı umduğunu söyledi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki Rus vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak için tüm seçenekleri kullanmaya hazır olduğunu, ancak kuvvet kullanmak zorunda kalmamayı umduğunu söyledi.

Amerika ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya bağlı Kırım Yarımadası’ndaki askeri önlemleri nedeniyle Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulama seçeneğini gözden geçiriyor.

Ancak Putin bugün yaptığı açıklamada Rusya’ya yaptırım uygulamayı düşünenlerin bundan kendilerinin göreceği zararları da düşünmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Ukrayna'da devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Kiev’den kaçmasından sonra yaptığı ilk açıklamada Putin, Ukrayna’daki gelişmeleri anayasaya aykırı bir darbe olarak tanımladı ve “siyasi geleceği ortadan kalkmış olsa da” Yanukoviç’in halen ülkenin meşru lideri olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry bugün Ukrayna’da geçici hükümetin liderleriyle görüşerek ülkesinin Ukrayna’nın egemenliğine verdiği desteği bir kez daha dile getirecek.

Kerry’i taşıyan uçak Ukrayna’ya giderken Vladimir Putin, Ukrayna sınırındaki askeri tatbikata katılan on binlerce askeri geri çekme kararı aldı. Tatbikatın, gerilimi azaltmak amacıyla mı sona erdirildiği açıklık kazanmadı.

Moskova geçen hafta başlatılan tatbikatın Ukrayna’daki gelişmelerle bağlantısı olduğu iddialarını yalanlıyor.

Dün akşam Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ulusal güvenlik danışmanlarıyla Beyaz Saray’da biararaya geldi ve Ukrayna’daki son durumu değerlendirdi.

Obama, dün ayrıca Kongre’den Ukrayna’ya ekonomik yardım öngören paketi onaylamasını da istedi.

Savunma Bakanlığı da Rusya üzerinde baskı oluşturma çabaları çerçevesinde Moskova ile askeri düzeydeki ilişkilerin askıya alındığını açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, karar çerçevesinde ortak tatbikat, ikili görüşmeler, karşılıklı liman ziyaretleri de ve konferans planlarının askıya alındığını söyledi.

AB Dışişleri Bakanları da Rusya’ya Ukrayna’daki birliklerini çekmesi için Perşembe gününe kadar süre tanıdı, aksi takdirde yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Bu arada Rusya, Ukrayna’daki liderlerden 21 Şubat günü devrik lider Yanukoviç’le imzalanan anlaşmanın koşullarına uymasını istedi.

Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dün yaptığı açıklamada bu anlaşmanın artık “temel” alınamayacağını, mevcut son gelişmelerin bu anlaşmanın koşullarının işlerliğini yitirmesine neden olduğunu dile getirdi.

Başkan Barack Obama da dün Rusya’yı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı ve ülkenin “tarihin yanlış tarafında” olduğunu söyledi.

Amerika’nın BM nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Samantha Power da, dün genel kurulda yapılan olağanüstü toplantıda, Rusya’yı saldırganlıkla suçladı.

Başkan Yardımcısı Joe Biden dün Rusya Başbakanı Dimitri Medyedev’le bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Biden, Rusya’dan askerlerini geri çekmesini, bölgeye uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini kabul etmesini ve derhal siyasi diyalog başlatmasını istedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG