Erişilebilirlik

Lahdar İbrahimi Suriye Halkından Özür Diledi


Lahdar İbrahimi sıkıntıda olan barış görüşmelerini canlandırmak amacıyla, Suriye’de çatışan tarafları aynı masada toplayarak uzlaştırmaya çalışıyordu
Lahdar İbrahimi sıkıntıda olan barış görüşmelerini canlandırmak amacıyla, Suriye’de çatışan tarafları aynı masada toplayarak uzlaştırmaya çalışıyordu

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşa çözüm bulmak amacıyla Esat rejimi ve muhalefet temsilcileri arasında Cenevre’de uluslararası toplumun girişimleriyle yürütülen görüşmelerin ikinci turu hiçbir sonuç alınamadan sona erdi

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi, Suriye halkından özür diledi. İbrahimi Suriye halkının görüşmelerden, yaşadıkları “korkunç krize” son verecek bir sonuç beklediğini ama, son iki turdan pek sonuç çıkmadığını söyledi.

Lahdar İbrahimi’nin açıklaması, görüşmelerin üçüncü turunun yapılıp yapılmayacağına işaret etmiyor.

İbrahimi, zaten sıkıntıda olan barış görüşmelerini canlandırmak amacıyla, Suriye’de çatışan tarafları aynı masada toplayarak uzlaştırmaya çalışıyordu.

Suriyeli ana muhalefet grubu, hükümet temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin “çıkmaza girdiğini” açıkladı. Muhalefet sözcüsü Luay Seyfi, Esat rejimini düşmanca davranmakla suçladı.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat ise, muhalefetin “gerçek dışı bir gündeme sahip olduğunu” savundu.

Muhalefet, Suriye’de kurulacak geçiş hükümetinde Devlet Başkanı Beşar Esat’ın olmasını istemiyor. Ancak hükümet, görüşmelerin “teröristler” diye tanımladığı isyancılarla silahlı çatışmalara yoğunlaşmasını istiyor.

Obama: ‘Esat rejimine baskıyı arttıracağız’

Başkan Barack Obama, Suriye’de yaşanan krize diplomatik çözüm bulunması görüşünü bir kez daha yineledi. Yakın bir gelecekte çözüm ummadığını kabul eden Obama, bununla birlikte “Esat rejimine baskıyı arttıracak adımların atılacağı” mesajını verdi.

Obama, California eyaletinde ağırladığı Ürdün Kralı Abdullah’la Suriye’deki gelişmeleri de ele aldı.

Dün isyancıların kontrolundaki Yeduda köyünde bir cami dışında patlayan bomba en az 29 kişinin ölümüne yol açtı. Patlamayı Suriye devlet televizyonu da duyurdu, ama ayrıntı vermedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün de Suriye konusunda çıkarmayı planladığı yeni karar tasarısını görüştü. Tasarıda Suriye’de çatışan taraflar arasında kalan sivillerin durumunun yarattığı ‘derin kaygıya’ yer verilecek. Ancak Esat rejiminin müttefiki olan Rusya, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak bu tasarıyı da veto etme tehdidinde bulunuyor.

BM’nin insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Valerie Amos, Suriyeli sivillerin yaşadığı dramın siyasi polemik konusu yapılamayacağına işaret ederek, Güvenlik Konseyi’nin zaman kaybetmeden iç savaşın mağdurlarına yardım göndermek için harekete geçmesi çağrısında bulunmuştu.

BM insani yardım kuruluşunun Suriye sözcüsü Chris Gunness, Şam'daki Yarmuk mülteci kampına yine gıda ve yardım malzemeleri ulaştırmadıklarını açıkladı. Gunness, gıda yardımının bir haftadır kesildiği ve kampta mahsur kalanlar açısından hayati tehlike bulunduğu uyarısı yaptı.

BM tahminlerine göre Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaş, 136 bin kişinin ölümüne, on milyona yakın kişinin de evlerini terk etmesine yol açtı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG