Erişilebilirlik

'Suriyeli Taraflar Uluslararası Hukuku İhlal Ediyor'


Valerie Amos
Valerie Amos
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, üç yıldır iç savaş yaşanan Suriye’de mağdur durumdaki sivillere yardımların arttırılması için Güvenlik Konseyi’ni zaman kaybetmeden harekete geçmeye çağırdı.

Amos, New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingde gerek Esat rejimi, gerekse isyancıların sürekli uluslararası insani hukuku ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Suriye’deki çaresiz sivillere yardım ulaştırmanın tartışma ya da siyasi polemik konusu yapılamayacağını vurgulayan BM yetkilisi, Güvenlik Konseyi’ni yardımları güvence altına almaya çağırdı.

Geçen hafta varılan kısa ateşkes sonucu yardım görevlileri, Esat rejimine bağlı güçlerin kuşattığı ve isyancıların elindeki Humus’tan 1400 kadar kadın, çocuk ve yaşlıyı tahliye etmeyi başarabilmişti.

Valerie Amos, Humus’ta varılan uzlaşmanın, daha yapılabilecek şeyler olduğunu gösterdiğini söylemekle birlikte, bu kentte yaşananların bir model olarak alınamayacağını, çünkü yardım görevlilerine ateş açıldığını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de yardım görevlilerine ateş açılmasını kınayan ve çatışmaların ortasında kalan sivillerin durumundan ciddi kaygı duyduğunu bildiren bir karar tasarısını görüşüyor.

Ancak karar tasarısını ‘tek yanlı’ bulan Suriye’nin müttefiki Rusya, tasarıyı veto etmekle tehdit ediyor.

Gazetecilere açıklama yapan BM İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Güvenlik Konseyi’nin karar çıkarmasının yardımcı olacağını, ancak eylem çağrısı yapmayan bir kararın hiçbir işe yaramayacağını söyledi.

Suriye’deki çatışan tarafların, sivillerin hayatını hiçe sayarak uluslararası hukuku çiğnediğini savunan Amos, 3 milyon Suriyeli’nin erişilmesi güç bölgelerde mahsur kaldığını, bu kişilerin hayatlarının pamuk ipliğine bağlı olduğunu belirtti.

Dün ayrıca, BM Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi, Rusya ve Amerika’nın Suriye barış görüşmelerini çıkmazdan kurtarma sözü verdiğini açıkladı.

İbrahimi, Moskova ve Washington’un barış sürecine destek olma ve engel koymama yönünde vaatte bulunmasına rağmen çok ilerleme kaydedilmediğine de dikkati çekti.

Lahdar İbrahimi dün Cenevre’de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’la görüştü.

Cenevre’de Suriye görüşmelerinin ikinci turu devam ediyor. Esat rejimi yetkilileri ve muhalefet temsilcileriyle görüşen İbrahimi, ilerleme olasılığı olmazsa tek bir taşı bile yerinden oynatmayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG