Erişilebilirlik

İnsan Hakları İzleme'den Sert Suriye Eleştirisi


İnsan Hakları İzleme'den Sert Suriye Eleştirisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yeni raporunda uluslararası toplumu Suriye konusunda izilediği başarısız politikalar nedeniyle sert bir dille eleştirdi, Beşar Esat'a daha çok baskı yapılmasını istedi

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Suriye’deki krize çözüm getirmek amacıyla toplanacak olan uluslararası barış konferansı öncesinde uluslararası toplumun Suriye sorununa yönelik tavrını sert bir dille eleştirdi. Örgüt, yıllık insan hakları raporunda ayrıca Amerika’nın gizli dinleme programlarını, Mısır ve Ukrayna’da otoriter rejimlerin ön plana çıkmasını da eleştirdi.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü Başkanı Kenneth Roth, Berlin’de yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Suriye’deki vahşetin sona erdirilmesi için Beşar Esat’a daha çok baskı yapması gerektiğini söyledi.

Suriye’de her ay binlerce kişinin öldüğünü söyleyen Roth, müttefikleni koruduğu için özellikle Rusya ve İran’a yüklendi: ”Rusya ve İran, Esat’a, uluslararası insani hukuk kurallarına uyması için baskı yapabilirdi. Ancak iki ülke de ellerindeki bu kozu kullanmak istemedi. Batı ise bunu yapmadığı için özellikle Rusya Devlet Başkanı Putin’i eleştirme istekliliği göstermedi.”

Örgüt, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki krizleri durdurmak için verilen küresel tepkileriyse olumlu karşıladı.

Kenneth Roth’a göre bu ülkelerdeki sorunlar nedeniyle 2013, Afrika’da insan hakları için kaygı vericiydi: ”Bu Afrika ülkelerine barış gücü çalışanları takviye edildi, siyasi katılım daha da aktif hale geldi. Sorunların hiçbiri henüz çözülmemiş olsa da en azından kitlesel ölümler engellenmiş oldu.”

Roth, birçok hükümetin seçimleri kazandıktan sonra demokrasi dışı taktiklerine geri döndüğü eğilimin tehlikelerine de değiniyor: ”Bu tehlikeli eğilime Mısır’da tanık olduk. Cumhurbaşkanı Mursi’nin Müslüman Kardeşler örgütü, ülkeyi, Mısır halkı sadece Müslüman Kardeşler destekçilerinden ibaretmiş gibi yönetti.”

Roth, Ukrayna’da polis ve protestocular arasında devam eden çatışmalara da değindi ve Ukrayna Hükümeti’ni, insan haklarına saygılı olmaya çağırdı: ”En büyük kaygımız, polis ve hükümetin, çok küçük bir grup protestocunun başının altından çıkan şiddet eylemlerini, barışçı gösteriler düzenleyen çoğunluğun üzerine gitmek için bahane olarak kullanması.”

Amerika’nın gizli dinleme programlarını da eleştiren Roth, özel hayatın mahremiyetini ihlal etmek için bir gerekçe olmadığını kaydetti.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün 24‘üncü yıllık küresel raporu, 2012 Kasım’ından 2013 Kasım’ına kadar olan süreyi kapsıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG