Erişilebilirlik

Suriye Ulusal Koalisyonu İçin Karar Günü


İstanbul’da toplanan Batı desteğindeki koalisyon 22 Ocak’ta yapılacak Cenevre Konferansı’na katılıp katılmama konusunda karar verecek

Suriye Ulusal Koalisyonu, bugün, ikinci Cenevre Konferansı’na katılıp katılmayacağı konusundaki kararını açıklayacak.

İstanbul’da toplanan koalisyon, batılı ülkeler tarafından destekleniyor ve Amerika, Suriye’de geçici bir hükümet kurulması amacıyla gelecek hafta düzenlenecek toplantıya katılması için gruba uzun süredir baskı yapıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry dün yaptığı açıklamada, konferansın Suriye halkının ve devrimin hedeflerine ulaşması için en iyi fırsat olduğunu söyledi.

Kerry, kurulacak geçici hükümetin liderinin tüm taraflarca kabul edilen bir isim olması gerektiğini de kaydetti. Bu da Beşar Esat’ın seçenekler arasında olmayacağını gösteriyor.

Muhalif gruplar, Esat’ın görevinden ayrılmasını görüşmeler için ön koşul olarak sunuyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim de Cuma günü yaptığı açıklamada 22 Ocak’taki Cenevre konferansına katılacaklarını söyledi.

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüştükten sonra konuşan Muallim, esir değişimi konusunda muhaliflere liste sunmaya ve muhaliflerin listesini almaya hazır olduklarını kaydetti. Muallim, Rusya’ya, Halep’te ateşkes sağlanması için bir plan sunduğunu da açıkladı.

Suriyeli bakan, konuşmasında, iç savaş sırasında terörist grupları desteklediği için Amerika’yı da eleştirdi.

Suriye hükümeti tüm isyancı grupları terörist olarak tanımlıyor ve konferansın gündemini yeni bir hükümet kurulmasından çok terörle mücadeleye yönlendirmek istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG