Erişilebilirlik

Suriye'nin Dostları'ndan Muhalifleri İkna Çabası


Suriye'nin Dostları'ndan Muhalifleri İkna Çabası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
Suriye’nin Dostları olarak bilinen gruba dahil olan dışişleri bakanları, Ocak sonunda yapılması planlanan barış görüşmeleri öncesinde Suriye muhalefetini birleştirmeye çalışıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a muhalif gruplar Halep’in kontrolu için kendi aralarında mücadele ediyor. Suriye Ulusal Koalisyonu, El Kaide bağlantılı güçlerin kazanımlarını geri döndürmeye çalışıyor.

Suriye’nin Dostları Grubu’nun dışişleri bakanları, son gelişmeleri tartışmak ve Suriye’nin ılımlı muhalefetini ay sonunda Cenevre’de yapılacak barış görüşmeleri öncesinde güçlendirmek için Paris’te bir araya geldi.

Laurent Fabius, “Uluslararası toplum Suriye’deki trajedinin tek çözümünün siyasi olduğu ve bunun için de tek yolun Cenevre görüşmelerinden geçtiği gerçeği etrafında birleşmelidir” diyor.

Ancak Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann, Esat muhaliflerinin, kendi aralarındaki anlaşmazlıklar yüzünden, barış görüşmelerine henüz yeşil ışık yakmadıklarını söylüyor: “Suriye Ulusal Koalisyonu, Cenevre görüşmelerine, Suriye halkının tek meşru temsilci olarak katılıp katılmayacağından emin değil. Eğer diğer muhalif gruplar, birlik oluşturmak adına Cenevre’ye davet edilirse, Suriye Ulusal Koalisyonu görüşmelerden çekilebilir.”

Bu durum, çoğunlukla Batılılar ve Körfez ülkelerinin oluşturduğu Suriye’nin Dostları Grubu üzerinde baskı yaratıyor.

Steve Heydemann: “Suriye’nin Dostları Cenevre’deki görüşmelere muhalefetin farklı kesimlerinden geniş bir katılım sağlayamazsa, barış müzakereleri meşruluğunu kaybeder. Görüşmelerden çıkan kararlar, özellikle Suriye’deki silahlı gruplar tarafından asla kabul edilmez.”

Dışişleri bakanlarıyla Pazar günü Paris’te buluşan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Carba, Suriyeliler’in Esat’sız çözümde birleştiklerini söyledi: “Bu toplantının en önemli özelliği, Esat’ın Suriye’de hiçbir geleceği kalmadığı konusunda hemfikir olmamızdır.”

Ancak Esat, istifa etmeyeceğini ve Cenevre görüşmelerinin silahlı muhalefetin de içinde olduğu terörist gruplara karşı yürütülen savaşla ilgili olacağını söylüyor.

Büyükelçi Adam Ereli Esat’ın bir yıl öncesine oranla daha güçlü bir konumda olduğunu ve bunun görüşmeleri daha da zorlaştırdığını belirtiyor: “Eğer ben de Şam’da cumhurbaşkanlığı sarayında oturuyor olsam: ‘Ne geçişi? Neden bahsediyorsunuz? Ben hiçbir yere gitmiyorum ve beni kimse buna zorlayamaz’ derim.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG