Erişilebilirlik

Suriye Barış Konferansı İçin Hala Tarih Yok


Uluslararası barış temsilcisi Lakhdar Brahimi Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile el sıkışırken
Uluslararası barış temsilcisi Lakhdar Brahimi Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile el sıkışırken
Arap Birliği Genel Sekreteri Suriye barış konferansının 23 Kasım’da Cenevre’de toplanacağını açıklarken uluslararası barış temsilcisi henüz kesin tarih belirlenmediğini bildirdi.

Nebil el-Arabi bu açıklamayı Kahire’de Arap Birliği-BM özel temsilcisi Lakhdar Brahimi ile görüştükten sonra yaptı. Ancak aynı basın toplantısında Brahimi, konferansta güçlü bir muhalefet temsili sağlanmadıkça görüşme olmayacağını söyledi.
Brahimi ayrıca Katar, Türkiye, İran ve Suriye ziyaretlerini tamamlayana kadar kesin bir konferans tarihi açıklamayacağını vurguladı.

Cenevre 2 adıyla anılan barış konferansının, Suriye’de Esat rejimi sonrası bir geçiş dönemi hükümeti oluşturması ve ülkeyi demokratik seçimlere hazırlaması amaçlanıyor.

Bir hafta önce Brahimi’yle görüşen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın, artık ülkesini birlik halinde tutabilecek güce sahip olmadığını, bundan dolayı da meşruluğunu kaybettiğini savundu. Kerry, Cenevre konferansının BM’nin de belirlediği tarih olan, “en geç Kasım ortasına kadar” toplanması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG