Erişilebilirlik

Obama Yönetimine Basın Özgürlüğü Eleştirisi


Gazetecileri Koruma Komitesi ( CPJ-Committee to Protect Journalists)
Gazetecileri Koruma Komitesi ( CPJ-Committee to Protect Journalists)
Merkezi New York’taki medya izleme örgütü tarafından Perşembe günü açıklanan raporda, Amerika Başkanı Barack Obama’nın attığı adımların, vadettiği şeffaflık ve açık devlet anlayışıyla bağdaşmadığı savunuldu.

Washington Post gazetesi eski genel yayın yönetmeni Leonard Downie’nin kaleme aldığı raporda, sızıntılar sonrası artan denetimler sonucu korku ortamı oluştuğu ve devlet görevlilerinin basına konuşmaktan korktuğu da iddia ediliyor.

Raporda gazetecilere bilgi sızdırdığı gerekçesiyle 6 memur ve 2 sözleşmeli kamu görevlisinin 1917’de çıkarılan ve 9 yılda sadece 3 kez kullanılan ‘casusluk’ ve 'düşmana yardım' yasası kapsamında yargılanarak hedef haline getirildiği de belirtiliyor.

Rapor için görüşü sorulan Beyaz Saray yetkilileri, basın özgürlüğüne karşı olarak tanımlanmalarını reddetti. Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes devlete ait gizli bilgiler içeren kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda Amerika'da hala araştırmacı gazetecilik yapıldığını söyledi.

Raporu yazan gazeteci Leonard Downie, bu yıl 20 telefon hattının iki ay boyunca devlet tarafından gizlice dinlemeye alındığını ortaya çıkarak Associated Press haber ajansı genel müdürü de dahil çok sayıda muhabir ve editörle görüştü.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin açıkladığı bu rapor, 32 yıllık tarihinde Amerika’daki basın özgürlüğü hakkında kaleme alınmış ilk kapsamlı çalışma olma özelliği taşıyor. Komite bu yıl Burma, Çin, Mısır, İran, Pakistan ve Tanzanya’yla da ilgili raporlar yayınladı.

Gazetecileri Koruma Komitesi Başkanı Joel Simon, gazetecilerin yönetimle olan ilişkisinin giderek kötüleştiğini ve işlerini yapamayacak noktaya geldiklerini söylemesi üzerine Amerika’da basın özgürlüğünü araştırmaya karar verdiklerini açıkladı.

Downie, Obama yönetiminin belge sızıntılarına karşı Nixon döneminde patlak veren Watergate skandalından beri yakın tarihte görülmüş en büyük savaşı açtığını savundu. Raporun yazarı Downie, bu politikaların ayrıca Amerika’nın dünyaya yaymaya çalıştığı internet ve basın özgürlüğü çabalarına da zarar verdiğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG