Erişilebilirlik

Amerikalılar Siyasetçilere Hiç Güvenmiyor


Amerikalılar'ın Siyasetçilere Güveni Rekor Düşüşte
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Federal hükümetin kısmen kapatılması yüzünden Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler birbirlerini suçlamaya devam ederken Amerikan halkı da durumdan siyasetçileri sorumlu tutuyor

Amerika’da hükümetin kapanmasına neden olan anlaşmazlıklara henüz bir çözüm bulunamadı. Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler birbirini suçlamaya devam ederken Amerikan halkı da durumdan siyasetçileri sorumlu tutuyor.

İki parti arasındaki çekişme nedeniyle ticaret anlaşmalarından tıbbi araştırmalara, birçok alanda çalışmalar durduruldu. Amerikan halkı, seçimle işbaşına getirdiği siyasetçilere güvenini yitirmiş durumda.

Sorunun kaynağı, sağlık sigortası olmayan milyonlarca Amerikalı’ya sigorta imkanı sunan sağlık reformu yasası. Kongre’deki Cumhuriyetçiler, yeni bütçeyi onaylamak için yasanın iptal edilmesini ya da yürürlüğe girmesinin ertelenmesini istedi.

Başkan Obama ise Cumhuriyetçilerin fidye taleplerine teslim olmamaya kararlı. 1 Ekim’de yürürlüğe giren yasanın Kongre’den geçtiğini kaydeden Obama, konunun bütçeyle ilgisi olmadığını söyledi. ”Kimsenin sonuçlanmış bir tercihi yeniden gündeme getirmek ya da ideolojik taleplerde bulunmak için Amerika’nın adını yerlerde süründürmesine izin vermeyeceğim.”

Partisinin uzlaşma teklifinde bulunduğunu söyleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ise hükümetin kapanmasından Demokratlar’ı sorumlu tuttu: ”Demokratlar sadece uzlaşma teklifimizi geri çevirmekle kalmadı, farklılıklarımızı giderme yolları aramayı da reddetti. Halbuki Anayasa, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun anlaşmazlığa düşmesi durumunda sorunu birlikte çözmelerini öngörüyor.”

Uzmanlara göre hükümet kısa süre içinde açılmazsa Cumhuriyetçiler oy kaybedebilir. Rachel van Dongen, Amerikan Hükümeti’ne odaklanan yayın organı Politico’nun editörü: ”Cumhuriyetçi Partili liderler, Temsilciler Başkanı Boehner ve kurmayları, hükümetin kapanması durumunda 2014’te Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetmekten korkuyordu. Ancak hükümetin kapanmasına Temsilciler Meclisi’nde azınlıktaki aşırı muhafazakarlar öncülük etti. Hükümetin kapanmasında asıl etkili olanlar, Çay Partisi’nin yaklaşık 40 üyesi.”

Amerikan halkının sabrı, Kongre’deki çatışmalar yüzünden tükenmeye başladı.

Mühendis Paul Sacker, Çevre Koruma Dairesi’nden: ”Maaşım kesildikten sonra tasarruflarım devreye girecek. Konut kredimi, faturalarımı, üniversitede okuyan kızımın masraflarını ödemek için tasarruflarımı kullanmak zorunda kalacağım.”

Wisconsin Çalışma Bakanlığı’ndan görev yapan David Poppert’e göre, ücretsiz izne çıkarılması, özel sektör çalışanlarını da etkiledi: ”Artık dışarıda yemek yemeyeceğim. Evimdeki onarımı erteleyecek, yapı malzemeleri mağazasına uğramayacağım. Harcamadığım her bir dolar, bir iş sahibini ve elemanlarını son derece olumsuz etkileyecek.”

Hükümetin kapanması nedeniyle 800 bin kamu çalışanı, belirsiz bir süre için ücretsiz izne çıkarıldı. Amerikan Hükümeti en son 1995’te kapanmış, 21 gün kapalı kalmışıtı. Bu süreç, Amerikan tarihinde hükümetin en uzun süre kapalı kaldığı dönem olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG