Erişilebilirlik

Kapanmadan Turistler de Nasibini Aldı


Federal Hükümetin Kapanmasından Turistler de Nasibini Aldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Amerika’da federal hükümetin kapısına Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece kilit vuruldu. Kongre, geçici bütçe üzerinde anlaşamayınca federal hükümetin faaliyetleri kısmen durduruldu. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri, bütçeyi onaylamak için Başkan Barack Obama’nın çıkardığı Sağlık Reformu’nun yürürlüğe girmesini ya ertelemek, ya da kaynaklarını kesmek istiyordu ancak yasa dün yürürlüğe girdi. Birçok federal daire, dün tamamen ya da kısmen faaliyetlerini durdurdu, acil olmayan personelini zorunlu ücretsiz izne gönderdi.

İşyerinde normal bir gün sayılmaz.

Evan, “İnsanın aklı almıyor, ama sonunda yine başımıza geldi,” diyor.

Kamu çalışanları, 17 yıl sonra ilk kez federal hükümetin kapatıldığı haberiyle uyandı. Acil nitelikli personel çalışmaya devam ediyor. Ama devlet çalışanlarının acil sayılmayan beşte ikisi zorunlu ücretsiz izne gönderildi.

Martha, “En azından ofise gidip eşyalarımı toplamak istiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Açıklaması zor değil. Acil olmayan personel sabah işe gitti, masasını temizledi, toplantılarını iptal edip evine döndü. Kapanma sırasında hiçbir bir iş yapmalarına izin yok. İşyeri elektronik postalarına bile bakmaları yasak.

Sharika Hood’un iki kızı var. Zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. Bu ay belki de maaş alamayacak: “İnanması çok zor. Düşünmek zorunda olduğum çok şey var. Çok üzgünüm.”

Federal dairelerin kapanması özel sektörü de etkiliyor. Martin Setiantoko, Kongre binasının çok yakınındaki seyyar lokantasında Endonezya Sate yemekleri yapıp satıyor. Müşterilerinin çoğu çevrede çalışan memurlar. Pazartesi minibüsünün önü kalabalıkken, dün işler kesattı: “Çok şaşırtıcı. Yeni bir minibüs almayı düşünürken, planlarımı ertelemek zorunda kalacağım.”

Yandaki minibüste Parvinder Kumar Manan da Hint yemekleri satıyor: “Bugün işler çok kötü.”

Durum birkaç kişiyle sınırlı değil. Josh Bivens Ekonomi Politikaları Enstitüsü uzmanı.

Bivens, “Amerika’da Kongre bütçe geçiremezken, eski bütçeyi aynen devam ettirecek geçici harcama yetkisini bile geçiremez hale geldi. Zaten yeterince komik duruma düştük. Dünyanın bizimle alay etmesine hiç şaşmam,” şeklinde konuşuyor.

Kapanmadan turizm sektörü de nasibini aldı. Ulusal anıtlar ve Smithsonian müzeleri kapandı. Sokak çeşmelerinin bile suyu kesildi.

New York’taki Ellis Adası turistlere kapalı. Artık turistler Özgürlük Anıtı’nı da gezemiyor.

Washington Ulusal Hayvanat Bahçesi de kapalı. Hayvanseverler Ağustos ayından bu yana yeni doğan yavru pandanın büyümesini hayvanat bahçesinin kamerasından izleyebiliyordu. Şimdi kamera da kapatıldı. Kimse kapanmanın ne kadar süreceğini, ya da pandanın ne kadar hızlı büyüdüğünü bilmiyor. Belki federal hükümet işbaşı yaptığında yavru panda da büyümüş olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG