Erişilebilirlik

ABD Hükümetinin Kapanması İlk Değil


1995'te federal hükümetin kapanması sırasında dönemin Demokrat Partili Başkanı Bill Clinton, sağ yanında Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Newt Gingrich ve sol yanında Senato'nun Cumhuriyetçi Parti Grup Başkanı Bob Dole ile
1995'te federal hükümetin kapanması sırasında dönemin Demokrat Partili Başkanı Bill Clinton, sağ yanında Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Newt Gingrich ve sol yanında Senato'nun Cumhuriyetçi Parti Grup Başkanı Bob Dole ile

Amerikan hükümetini asgari düzeyde çalışmaya zorlayan bu kapanmalar ilk kez yaşanmıyor. 1976 yılından bu yana Amerikan hükümeti 18’inci kez ‘kepenk indiriyor.’

Kongre’nin iki kanadının bütçe konusunda anlaşmazlığa düşmesinden dolayı Amerikan hükümetinin faaliyetleri 1 Ekim’den itibaren kısmen durduruldu.

Hükümetin ‘kapanması’ durumunda federal hükümete çalışan ve acil nitelikli olmayan personel zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılıyor ve devletin birçok programı askıya alınıyor. Ulusal savunma, kamu sağlığı, güvenlik ve diğer hayati birimlerde çalışan acil nitelikli personel ise, maaşlarını gecikmeli almak koşuluyla çalışmaya devam ediyor.

Amerikan hükümetini asgari düzeyde çalışmaya zorlayan bu kapanmalar ilk kez yaşanmıyor. 1976 yılından bu yana Amerikan hükümeti 18’inci kez ‘kepenk indiriyor.’ En uzun kapanma, 1995 ve 1996 yılları arasında Bill Clinton’un başkanlığı döneminde yaşandı. Bu dönem hükümetin faaliyetleri 21 gün askıda kaldı.

1980’lerden önce Kongre bütçeyi geçiremese de federal hükümetin kapısına kilit vurulması söz konusu değildi. Jimmy Carter’ın başkanlığının son yılı olan 1980’de dönemin Adalet Bakanı Benjamin Civiletti, Kongre’den harcama yetkisi almadan federal hükümetin faaliyet gösteremeyeceğine yönelik bir kararname çıkarılmasına öncülük etti. Civiletti, yasaların bütçe yetkisi verilmeyen hükümetin asgari düzeyde çalışmasına olanak tanıdığı hükmüne vardı.

Ronald Reagan’ın 1981 ve 1989 yılları arasında başkanlığı döneminde sık sık kapanmalar yaşandı. Ama bunların hiçbiri üç günü geçmedi, çoğu da haftasonu yürürlükteydi.

Federal hükümetin kapanması uzun sürerse, maliyeti de o denli yüksek oluyor.

1995 ve 1996 yılları arasındaki kapanmanın ekonomiye 1 milyar 400 milyon dolara mal olduğu bildiriliyor. Pew Araştırma Merkezi, bu zararın bugünün değeriyle 2 milyar 100 milyon dolara denk geldiğini belirtiyor.

Peki Amerikan kamuoyunun devlete güveni bu kapanmalardan etkileniyor mu? Gallup araştırma şirketi, Başkan Barack Obama ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner’in bundan fazla etkilenmeyeceği sonucuna varıyor. Şirket, 1995 ve 1996 yıllarındaki kapanmanın dönemin Başkanı Bill Clinton ya da Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich’i de çok etkilemediğine dikkati çekmekle birlikte, Kongre’ye duyulan kamuoyu güveninin azalmasında etkili olduğunu belirtiyor.

Federal hükümetin kapanması ile ilgili ayrıntıları Hülya Polat'ın Gökkuşağı blogunda okuyabilirsiniz: http://blogs.voanews.com/turkish/gokkusagi/2013/10/01/federal-memurlara-kongre-darbesi/

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG