Erişilebilirlik

Suriye'de Yeni Toplu Katliam İzleri


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye’de Esat rejimine bağlı güçlerin yılın ilk aylarında toplu infazlara imza attığını bildiriyor

Önde gelen insan hakları örgütlerinden biri, Suriye’deki iç savaş sırasında Esat güçlerinin yılın ilk aylarında iki ayrı kentte aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 250’ye yakın kişiyi öldürdüğünü bildiriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü son raporunda, el Bayda ve Banyas kentlerinde en az 248 kişinin toplu bir şekilde öldürüldüğünü savunuyor. Olayın, Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana görülen en korkunç toplu katliam vakalarından biri olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, kitlesel infazlar 2 ve 3 Mayıs tarihlerinde Esat güçleri ve isyancılar arasındaki çatışmaların ardından yaşandı. Muhalefete bağlı gruplar geri çekildikten sonra hükümete bağlı güçler, her iki kentteki erkekleri tek bir noktada toplayarak yakın mesafeden üzerlerine ateş açtı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü al-Bayda’da en az 23 kadın ve aralarında bebeklerin de bulunduğu 14 çocuğun öldürüldüğünü ortaya çıkardı. Raporda iki bölgede yaşanan bazı vakalarda ordu ve Esat rejimine yakın milislerin tüm aile bireylerini infaz ettiği belirtiliyor.

Suriye hükümeti el Bayda ve Banyas’ta askeri operasyon yaptığını kabul ederek, sivillerin değil, yalnızca “teröristlerin öldürüldüğünü” açıkladı. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, toplu katliamların bu iki kentte yaşanan çatışmalar sona erdikten sonra yapıldığını savunuyor.

Rapor, Suriye krizini çözme konusunda yürütülen diplomasi trafiğinin ortasında yayınlandı. Amerika ve Rusya dışişleri bakanları, Suriye’nin kimyasal silahlarını denetim altına alma amacıyla Cenevre’de heyetlerarası görüşme başlatmıştı. Washington geçen ay bin 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan kimyasal silah saldırısından Esat rejimini suçluyor.

‘Esat rejimi konvansiyonel silahlarla da öldürüyor’

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu direktörü Joe Stork, Esat rejiminin geleneksel katliamlarını kimyasal değil, “konvansiyonel silahlarla” gerçekleştirdiğine dikkati çekerek bu toplu infazların da bu yöntemi açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Bölgeden gelen pek çok yeni video da Suriye’deki isyancıların hükümet yandaşlarını ve Esat güçlerini infaz ettiğini belgeliyor. Bu videolardan en korkunç olanı ise muhalif güçlerin komutanlarından birinin, Esat’a bağlı askerlerden birinin kalbini sökerek yediği görüntüydü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki katliamların sorumlularını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk etme çağrısı yaptı ve bu suçların hesabının verilmesini istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG