Erişilebilirlik

Kerry ve Lavrov’dan Barışa Bir Şans Daha


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry (solda) Rus meslektaşı Sergei Lavrov (sağda)
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry (solda) Rus meslektaşı Sergei Lavrov (sağda)

Amerika ve Rusya dışişleri bakanları, Suriye için uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çalışmalarına hız veriyor. İki bakan konuyu ay sonunda New York’ta da görüşecek

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Rus meslektaşı Sergei Lavrov’la Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek üzere uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çalışmalarına hız verdi. Uzun zamandır planlanan konferans anlaşmazlıklar nedeniyle yapılamamıştı.

İki bakan Suriye konusunu Cuma günü de BM Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile biraraya gelerek görüştü.

Cenevre’de buluşan Kerry ve Lavrov, Rusya’nın önerdiği ve Suriye’nin kabul ettiği teklifin ayrıntılarını görüşüyor. Teklif, Suriye’nin, kimyasal silahlarının kontrolünü uluslararası denetime bırakmasını öngörüyor. Plan, uygulanırsa, Amerika’nın Suriye’ye askeri operasyon düzenlemesi ihtimali ortadan kalkabilir.

Amerikalı ve Rus dışişleri bakanları bu ay sonunda New York’ta yeniden biraraya gelme kararı da aldı. Bu görüşmede en son 22 Haziran’da yapılan barış müzakereleri ele alınacak. John Kerry, bu konudaki ilerlemenin ancak Suriye’nin kimyasal silahlarının kontrol altına alınmasına bağlı olduğunu söyledi.

Suriye, kimyasal silahları yasaklayan uluslararası anlaşmayı kısa süre önce kabul etmekle birlikte, kimyasal silahlarının envanterini ancak bir ay içinde açıklayabileceğini söylüyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, anlaşmayı ancak, Amerika’nın askeri tehdidi tamamen ortadan kalktıktan sonra imzalayacaklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Suriye’nin kimyasal silahları yasaklayan anlaşmaya katılmasını memnunlukla karşıladı, bu adımın Şam’ın sorunu çözme konusunda istekli olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Kerry ise Suriye’nin daha hızlı hareket etmesini istedi ve Şam rejiminin attığı adımlar yeterli olmazsa askeri operasyonun hala gerekli olabileceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG