Erişilebilirlik

ABD Suriyeli İsyancılara Eğitim Verebilir


ABD Suriyeli İsyancılara Eğitim Vermeye Odaklanabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Suriye’ye askeri müdahale tartışmaları sürerken Kongre’de Amerikan ordusunun Suriyeli isyancılara Ürdün’de eğitim vermesi yönündeki eğilim güçleniyor

Amerika, Suriyeli isyancıların bir bölümünü gizlice eğitti.

Bugünlerde Washington’da bazı siyasetçiler Suriyeli isyancılara verilen bu desteğin arttırılmasını istiyor. İsyancıların Amerikan Ordusu tarafından açık şekilde eğitilmesini savunanlardan biri de Senatör Lindsey Graham: ”Obama Yönetimi Suriyeli isyancıları güçlendirecek ve Ortadoğu’daki bölgesel güçleri işin içine katacak somut planlar yapıyor. Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün ve Körfez ülkeleri isyancılara sessiz sedasız yardım ediyordu. Şimdi bu işi gizli saklı değil, açıkça yapma zamanı.”

Amerika, Ürdün’de daha önce müttefiklere eğitim veren birliklere sahip.

Washington, Beşar Esat’ı iktidardan indirmeyecek, ancak gücünü kıracak sınırlı bir askeri müdahale üzerinde duruyor.
Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, ordunun Esat güçlerini yenilgiye uğratarak Esat’ı devirmeleri için Suriyeli isyancılara eğitim verebileceğini söylüyor: ”Suriye’de krizin çözülmesi için beceri sahibi, kendini geliştirmiş, ılımlı bir muhalefet gerekiyor. Bunu nasıl elde edeceğimizi biliyoruz.”

Amerika’nın Ortadoğu’da yeni bir savaşa girmesiyle ilgili tartışmalar sürerken Savunma Bakanlığı, Suriyeli isyancıların eğitilmesiyle ilgili ayrıntılara girmekten kaçınıyor: ”Mevcut duruma bakarak, planlarımızla ilgili ayrıntılara girmek istemiyorum. Ancak her senaryoya uygun bir plan hazırlıyoruz. Bölgedeki ortaklarımıza danışmaya devam ediyoruz.”

İsyancılar, Amerika’nın söz verdiği hafif silah ve diğer askeri malzemenin çok geciktiğinden şikayet ediyor.

Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon’a göre Amerika, silah yardımının teröristlerin eline geçmeyeceğinden emin olmak zorunda: ”Suriye’de bin 200 civarında isyancı grup var. Silahları hangilerine vermemiz, kötülerin eline geçmesini nasıl engellememiz gerektiğini bilmiyoruz. Bu yüzden isyancıları eğitmekle kalmayıp örgütlenmelerini de sağlamalı mıyız sorusu gündeme geliyor.”

İsyancıların, yakaladıkları Suriye askerlerini idam etmeye hazırlandıklarını gösteren video görüntüleri, bu gruplara yardımın sorgulanmasına neden oldu. 2012’de çekilen görüntüleri New York Times gazetesi yayınladı.

Obama Yönetimi şimdi gizlilik ve sessizlik stratejisini sürdürüp sürdürmeme konusunda karar vermek zorunda.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG