Erişilebilirlik

BM:'Suriye'de Ordu da İsyancılar da Katliam Yapıyor'


Birleşmiş Milletler Suriye Soruşturma Komisyonu’nun bugün yayınlanan raporu, Suriye'de işkence, idam, tecavüz, bombardıman ve kuşatmaların şiddetinin giderek arttığını bildiriyor

Birleşmiş Milletler, Suriye’de insan hakları ihlallerinin devam ettiğini, hem hükümet güçlerinin hem de isyancıların sorumluluk korkusu olmadan katliamlarını sürdürdüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler Suriye Soruşturma Komisyonu’nun yeni raporuna göre Suriye’de işkence, idam, tecavüz, bombardıman ve kuşatmalar içeren şiddet, artarak devam ediyor.

Rapor, sivil ölümlerinden, fark gözetmeden ve orantısız şekilde yapılan top ateşi saldırılarını sorumlu tutuyor ve saldırıların, Suriyeliler’in evlerini terk edip ülkenin başka bölgelerine ya da yabancı ülkelere kaçmalarına neden olduğunu söylüyor.
Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi de geçen hafta yayınladığı raporda çatışmaların başladığı 2011 yılından beri 2 milyon kişinin Suriye’yi terk ettiğini bildirmişti. 4 milyon 250 bin kişiyse yaşadıkları yerleri terk ederek ülke içinde başka bölgelere kaçmak zorunda kaldı.

Suriye Soruşturma Komisyonu, gerek hükümete bağlı güçlerin gerekse isyancıların işkenceye sık sık başvurduğunu belirtiyor. Suriye Ordusu, işkenceyi, isyancıları sorgulamak, korkutmak ve cezalandırmak için kullanıyor. İsyancılarsa esir aldıkları kişilere işkence ediyor.

Rapor ayrıca Suriye’deki krizin çıkmaza girdiğini, ancak son aylarda hükümet güçlerinin, isyancıların ele geçirdiği bazı bölgelerin kontrolunu geri aldığını yazıyor. Suriye güçleri büyük kentlerde kontrolu elinde bulundururken isyancılar daha çok kuzey ve doğu bölgelerinde etkili. Komisyon, hükümet güçlerinin kara harekatıyla ele geçiremediği bölgeleri çok ağır bombardımana tuttuğunu kaydediyor.
Şimdiye kadar 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan krize askeri çözüm olmadığının altını çizen rapor, uluslararası toplumu, barışın tek yolu olan siyasi çözümü desteklemeye çağırıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG