Erişilebilirlik

Obama Rusya'nın Önerisine Açık Kapı Bıraktı


Barack Obama
Barack Obama
Başkan Barack Obama, Rusya’nın Suriye konusundaki diplomatik girişimlerini bekleyeceğini bildirdi, ama Esat rejimini hedef alan kısıtlı askeri operasyonda ısrarını sürdürdü.

Diplomatik çabaların sonuçları hakkında bir tahminde bulunmanın erken olduğuna işaret eden Başkan, Amerikan kamuoyundan Suriye’ye yönelik askeri müdahale tehdidini sürdürmeye destek vermesini istedi.

Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada Suriye politikasına açıklık getiren Başkan, Esat rejiminin kimyasal silahlarını uluslararası denetime devretme önerisini kabul etmesinin, askeri müdahaleye başvurmama yönünde bir şans olabileceğini belirtti. Obama bununla birlikte askeri müdahale tehdidinin, diplomatik girişimlere de ön ayak olduğunu savundu.

Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yarın Cenevre’ye giderek Rus meslektaşı Sergei Lavrov’la Moskova’nın önerisini görüşeceğini, kendisinin de Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le temaslarını sürdüreceğini söyledi. Obama bir yandan kısıtlı askeri müdahale konusunda Kongre’nin desteğini beklerken, Rusya da Suriye’yi, kimyasal silahlarını uluslararası denetime devretmeye ikna edeceği önerisinde bulunmuştu.

Senato'ya savaş yetkisi oylamasını erteleme çağrısı

Başkan, diplomatik süreç devam ederken Senato’dan da, kendisine kısıtlı müdahale yetkisi verecek karar tasarısını oylamayı ertelemesini istediğini kaydetti. Ne kadar süre içinde ne adımlar atılacağı konusunda bir takvim vermeyen Obama, Esat rejimine karşı verilecek tepkinin, rejimin sözlerini tutmasına bağlı olduğunu belirtti.

Kongre’den savaş yetkisi oylamasını ertelemesini isteyen Obama yönetimi, bu süre içinde Rusya’nın önerisini değerlendirecek.

Başkan Obama, kimyasal silah kullanmakla suçladığı Suriye’ye karşı bir askeri müdahale konusunda ne kamuoyundan ne de Kongre’den destek alabilmişti.

'Ben iki yıldır müdahaleye karşıydım'

Konuşmasının önemli bir kısmını Suriye’ye askeri müdahale yapılmasının gerekçesine ayıran başkan, kendisinin iki yıl boyunca böyle bir müdahaleye karşı çıktığını, “başkalarının iç savaşını güç kullanarak çözemeyeceklerine” inandığını söyledi.

Durumun 21 Ağustos’ta, Esat rejimi sivil halka karşı kimyasal silah kullandığında değiştiğini kaydeden Obama, kimyasal silahların kullanılması yönündeki yasağın uygulanmaması durumunda, Esat rejiminin bu silahları kullanmaktan vazgeçmeyeceğini, kimyasal silahların teröristlerin eline geçebileceğini, sivillere ve hatta Amerikan askerlerine karşı kullanılabileceğini söyledi.

Washington, 21 Ağustos’ta Şam yakınlarında düzenlenen kimyasal silah saldırısında en az 1400 kişinin öldüğünü, bunlar arasında 400’den fazla çocuk bulunduğunu bildirmişti.

Kimyasal silah kullanan Suriye’ye karşı kısıtlı askeri müdahalede ısrar eden Başkan, Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarının da bunu gerektirdiğini savundu.

'Suriye'ye Amerikan askeri göndermeyeceğim'

Obama, Amerika’nın askeri müdahalesinin Esat rejiminin bu silahları bir daha kullanmasına engel olmak olduğunu sözlerine ekledi. Başkan ayrıca Amerikan askerlerinin Suriye’ye gönderilmeyeceği, Irak ve Afganistan’daki gibi “ucu açık bir savaş” ya da Libya ve Kosova’daki gibi “uzatmalı hava saldırıları” niyeti olmadığını kaydetti.

Bununla birlikte Başkan Obama “Eğer çatışmalar Suriye sınırının dışına taşarsa, bu silahlar Türkiye, Ürdün ve İsrail gibi müttefiklerimizi tehdit eder” diye konuştu.

Yeni bir savaşa yönelik kamuoyu desteğinin olmadığının farkında olduğunu söyleyen Obama, Suriye’ye yönelik kısıtlı bir harekatın bile Devlet Başkanı Beşar Esat’ı kimyasal silahları kullanmadan önce “iki kez düşündüreceğini” söyledi.

Bununla birlikte Obama, Amerikan silahlı kuvvetlerine mevcut konumlarını ve Esat rejimine baskıyı sürdürmesi talimatı verdiğini açıkladı.

Diplomatik çabalar sürüyor

Öte yandan Birleşmiş Milletler’de de Amerikalı, İngiliz ve Fransız diplomatlar, Suriye’yi sözünü tutmaması durumunda cezalandırmayı öngören bir karar tasarısı üzerinde çalıştı. Ancak Rusya bu çabaları desteklemeyeceğini bildirdi.

Obama, diplomasi çabalarının başarısızlığa uğraması durumunda askeri müdahaleye hazır olduklarını bildiriyor. Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Moskova’nın planlarının ancak Amerika’nın askeri tehditlerini geri çekmesi durumunda işe yarayabileceğini savunuyor.

Suriye muhalefeti, Rusya’nın teklifini reddettiğini bildirdi. Suriye Ulusal Koalisyonu, Esat rejimine elindeki konvansiyonel silahlarla savaşı sürdürmesi için açık çek verildiği görüşünde

Bir yandan Suriye’deki kimyasal silah saldırısına karşı verilecek tepkiyi belirlemek üzere diplomatik girişimler sürerken, diğer yandan ülkede iç savaş devam ediyor. Suriye hava kuvvetlerine bağlı jetler, dün Şam’da isyancıların mevzilerini bombaladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG