Erişilebilirlik

Rusya'dan Suriye'ye Kimyasal Silah Önerisi


Rusya Rışişileri bakanı Sergei Lavrov öneriyi açıklarken
Rusya Rışişileri bakanı Sergei Lavrov öneriyi açıklarken
Rusya Suriye’nin olası bir Amerikan saldırısını önlemek için elindeki kimyasal silahları uluslararası bir gücün kontrolüne devretmesi gerektiğini bildirdi Suriye çağrıya olumlu yanıt verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov öneriyi Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim’e ilettiğini ve Suriye’den hızlı ve olumlu bir yanıt beklediklerini açıkladı.
Lavrov açıklamasında söz konusu silahların uluslararası kontrole geçmesi eğer Amerikan saldırısını engelleyecekse Rusya’nın Şam’la işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Muallim ise Lavrov’un açıklamasından sonra Suriye’nin öneriyi kabul ettiğini söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı önerinin uygulanacağını açıkça belirtmekten kaçınmakla birlikte Amerikan saldırısını önleme olanağı yaratacaksa bu konuda işbirliği yapılacağı sinyalini verdi.

Tercüman aracılığıyla konuşan Muallim ülkesinin Suriye vatandaşlarının güvenliğini düşünerek hareket eden ve Amerikan saldırganlığını engellemeye çabalayan Rusya’nın teklifine olumlu baktığını ve Rusya’nın liderliğine güvendiğini söyledi.

Suriye’nin en güçlü müttefiki olan Rusya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bir açıklamasına dayanarak bu öneride bulundu .
Kerry Londra’da bir gazetecinin “Suriye’nin bir Amerikan saldırısını engellemek için yapabileceği herhangi bir şey var mı?” sorusuna yanıt olarak yönetimin ülkenin elinde bulunan tüm kimyasal silahları uluslararası topluma devrederek tam bir kontrol ve sayım yapılmasına izin verebileceğini söylemiş ancak bunu yapmayacağını ve zaten bunun yapılmasının da mümkün olmadığını söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı sonradan yaptığı açıklamada John Kerry’nin bu sözleri Suriye hükümetinin kimyasal silahları devretmesinin imkansızlığını anlatmak için söylediğini belirtti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye’nin yalnızca bu silahları uluslararası kontrole bırakmanın ötesinde daha ilerde bu silahları yok ederek Kimyasal Silahları Yasaklama anlaşmasını imzalaması gerektiğini de belirtti.

Muallim ayrıca Obama’yı radikal İslamcılar’ı desteklemekle suçladı ve 11 Eylül saldırılarını hatırlattı. Suriye Dışişleri Bakanı Suriyeliler’in kendi kendilerine Obama’nın New York’ta İkiz Kuleler’e saldırmış bir örgütü nasıl desteklediğini sorduklarını belirtti.

Rusya bugüne kadar Suriye’nin en önemli destekçisi oldu ve silah yardımlarının dışında, Çin’le beraber Güvenlik Konseyi’nde Esat’ı kınayan 3 öneriyi engelledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG