Erişilebilirlik

Pentagon Suriye Senaryolarını Değerlendiriyor


Amerikalı Komutanlar Suriye Senaryolarını Değerlendiriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا، در نشستی با شرکت روسای دفاعی بيش از ۲۰ کشور عضو ائتلاف عليه «دولت اسلامی»، در پايگاه هوايی اندروز در واشنگتن، سخنانی ايراد نمود -  ۲۲ مهرماه (۱۴ اکتبر)

Amerika, bölgeye konuşlandırdığı savaş gemileriyle Suriye’yi vurmaya hazırlanırken, komutanlar da harekatın gerçekleşmesi durumunda kısa ve uzun vadeli hedeflerini ortaya koymaya başladı. Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Luis Ramirez, askeri yetkililerin, olası operasyon başladıktan sonra mevcut senaryoları değerlendirdiğini bildiriyor.

Amerika’nın ana hedefi, Suriye’nin savunma gücünü zayıflatarak, Beşar Esat’ı çekilmeye ikna edecek pazarlık kozunu kullanmak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, önceki gün senatoda, ölçülü ve sınırlı bir operasyonun ilk adım olduğunu söyledi: “Amaç, Esat rejimini bir daha kimyasal silah kullanmaktan caydırmak ve kullanma gücünü elinden almak.”

Amerika bunun için Cruise füzelerini Suriye devletine ait stratejik hedeflere kilitlemiş durumda. Halen Doğu Akdeniz’de devriye gezen altı savaş gemisinden dördünde 40 cruise füzesi mevcut.

Washington bölgede devriye gezen gemi sayısını iki katına çıkardı.

Ayrıca çıkarma ve helikopter gemisi San Antonio da bölgeye gönderildi.

Bunun dışında uçak gemisi Nimitz ve filosu da Kızıldeniz’de hazır bekliyor.

Yönetim şimdilik kapsamlı bir harekat düşünmüyor. Ancak gözlemcilere göre, ilk füzeyi ateşlediği zaman Amerika Suriye iç savaşında taraf olacak. Bundan sonraysa çatışmalardan uzak durmak son derece zor olabilir:

Benjamin Friedman, “Şimdilik Suriye’de rejim değişikliği istemediğimizi söylüyoruz. Ama devlete ait stratejik hedefleri bombalamaya başladığımız andan itibaren Esat rejimini devirmek isteyen isyancılara destek vermiş, dolayısıyla biz de rejimi devirmeye çalışanlara katılmış olacağız. Sadece bunu daha dolaylı yollardan yapacağız,” şeklinde konuşuyor.

Dışişleri Bakanı John Kerry, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda, eğer Suriye’nin kimyasal silahları militanların eline geçer ya da ülke toptan bir kargaşaya sürüklenirse, bu ülkeye asker gönderme seçeneğinin değerlendirileceğini, ama bunun şimdilik bir senaryodan ibaret olduğunu söyledi.

Suriye’ye olası müdahale birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir. Ama Pentagon uzmanları, uzun vadeli olası sonuçlara göre de planlama yapıyor.

Amerikan kuvvetleri Suriye ordusunun zaten zayıflamış olması yüzünden mukavemet beklemiyor. Ancak olası direnişin İran tarafından desteklenen Hizbullah ya da diğer militan örgütlerden gelmesi ve bu militanların kolay hedef olarak İsrail ve Amerika’nın bölgedeki müttefiklerini seçme olasılığı kuvvetli.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG