Erişilebilirlik

Amerikalılar Suriye'ye Müdahaleye Kuşkulu


Amerikalılar Suriye'ye Müdahaleye Kuşkuyla Bakıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Amerikalılar Suriye'ye Müdahaleye Kuşkuyla Bakıyor

Yapılan son kamuoyu yoklamaları Amerikan halkın büyük bir kısmının yeni bir savaşa karşı olduğunu gösteriyor

Irak ve Afganistan savaşlarından yorgun düşen Amerikan halkı Suriye’ye askeri saldırı konusunda kuşkucu davranıyor. Yapılan son kamuoyu yoklamaları halkın büyük bir kısmının yeni bir savaşa karşı olduğunu gösteriyor.

2003 yılında başlayan Irak savaşı adeta hafızalara kazındı.

Dönemin Amerikalı yetkilileri, kitle imha silahlarına sahip olduğu gerekçesiyle Irak’a askeri bir müdahalenin gerekli olduğu, savaşın çabuk biteceği görüşündeydi.

Ancak, bugün hala şiddetin devam ettiği Irak’tan Amerikan askerlerinin çekilmesi 2011 yılının son günlerine kadar sürdü.

Afganistan’daki savaşsa hala sürüyor ve Amerikan askerleri bugün bile Taleban militanlarıyla çarpışmaya devam ediyor.

21 Ağustos günkü kimyasal saldırı sonrasında Amerika yeniden bir Ortadoğu ülkesine müdahale planlıyor.

Ancak kamuoyu yoklamaları Amerikan halkının savaşa karşı olduğunu gösteriyor.

David Schenker, Washington Enstitüsü uzmanı: “Savaşlardan yorgun düştük. Afganistan ve Irak’ta çok can kaybettik, çok para harcadık. Halk, ekonominin yeniden eski canlılığına kavuşturulmasını istiyor, yeni bir savaş değil.”

Son kamuoyu yoklamalarında halkın %60’ı savaşa karşı, destek verenlerin oranı ise sadece %9.

Quinnipiac Üniversitesi’nden Peter Brown son anketleri şöyle değerlendiriyor: “Halkın büyük bir bölümü asker gönderilmesine karşı çıkıyor. Destek verdikleri tek nokta, füze saldırıları gibi Amerikalılar’ın hayatını tehlikeye atmayacak askeri yardımlar.”

İngiltere gibi müttefikler de savaşa karşı.

King’s College’dan James Boys’la Skype aracılığıyla konuştuk: “Şam rejimine karşı askeri yollara başvurma, savaş başlatma konusunda aceleci bir tavır var. Ama bunu haklı kılacak gerekçeler yok.”

Irak savaşı öncesinde dönemin Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Güvenlik Konseyi’ne Irak aleyhinde kanıtlar sunmuştu.

Ancak daha sonra bu istihbaratın doğru olmadığı ortaya çıktı.

Boston Globe gazetesinden Bryan Bender’ın değerlendirmesi şöyle: “Irak savaşı öncesinde, kitle imha silahları, kimyasal, biyolojik ve hatta nükleer silahlar gündeme getirilmiş ve bu yüzden Irak’a savaş açılması gerektiği öne sürülmüştü. Ama sonra Saddam rejiminin bu silahlara sahip olmadığı ortaya çıktı. Bu deneyim yüzünden olası Suriye savaşına karşı çıkılması beklenen bir tepki.”

Irak savaşından kalma bu şüpheci yaklaşım Suriye konusunda askeri plan hazırlığında olan Beyaz Saray üzerinde gölge oluşturmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG