Erişilebilirlik

CHP'den Amerikalı Yetkililere Suriye Mektubu


Cumhuriyet Halk Partisi adına Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Senato İkinci Başkanı Patrick Leahy ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’e gönderdikleri mektup ile Suriye'de savaşa karşı olduklarını bildirdi.

Türkiye kamuoyunda ABD Kongresi'nden 'savaşa hayır' kararı beklendiğini belirten Kılıç, ABD yönetimine hitaben yazılan mektubunda, halklar için kaderlerinin belirleneceği bir süreçten geçildiğini ifade etti.

CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Kılıç, Irak örneğini de anımsattığı mektubunda, Suriye'ye silahlı müdahale kararı alınması durumunda bunun sadece kaos ortamına hizmet edeceğini vurguladı. Kılıç, mektubunda, Anadolu'nun savaşa karşı bir duruşu olduğunu ve bunun Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözüyle simgeleştiğini de anlattı.

ABD yönetimine mektup göndererek seslenen Kılıç, bu mektubu kaleme alma gerekçesini ise Amerika'nın Sesi'ne açıkladı. Kılıç, ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yakın zamanda Amerika’yı ziyaret etmesinin planlandığını da söyledi.

Kılıç'ın ayrıntılı açıklamaları şöyle:

VOA: “CHP olarak savaş karşıtı duruşunu Türkiye'de sıkça dile getiriyorsunuz. Peki neden ayrıca ABD yönetimine bunu mektup göndererek anımsatma ihtiyacı duydunuz?”

Ali Kılıç: “İlk aşamada ABD'deki tarafların kararı kesinleşmeden önce bir yurtsever, bir barışsever olarak sorumluluğunu hissederek bu mektupları kendilerini ilettim. Umarım adreslerine ulaştığında konuşulur, tartışılır. Bir sağduyu çağrısı aslında. Suriye tartışması genellikle siyaset üzerinden tartışılıyor. Türkiye'deki hükümet de Suriye'ye karşı pek dostane tavırlar içerisinde değil. Mutlaka bir savaşın çıkması, bir silahlı saldırı yapılması öngörülüyor Türk hükümeti tarafından. Ama bu bölgede akacak kan yıllarca onarılması güç yaralar açacaktır. Komşumuz Irak'ta, biraz ileride Afganistan'da açılan yaralar ve en son Mısır'da açılan yaraların bu coğrafyada kapanmayacağını gördüğüm ve gördüğümüz için bu mektupları kaleme aldım. Umarım muhatapları bu mektupları okurlar. Türkiye'de bugün insanların hatta AKP'ye oy vermiş vatandaşlarımızın bile Suriye'ye saldırıya, Suriye'deki bir savaşa karşı olduklarının dile getirme gereği duydum.”

VOA: “ABD'nin silahlı müdahale kararı alması durumunda sizce mektup trafiğiniz sonuçsuz mu kalmış olacak?”

Kılıç: “Bu mektup trafiği ABD ile ilişkileri geliştiren, Türkiye'deki muhalefetin bakış açısını ortaya koyan, Türkiye'deki farklı odakların da görüşünü yansıtan bir sürece katkı sağlayacaktır. Türkiye'deki sessiz çoğunluğun Türk hükümetinden farklı bir bakış açısı içerisinde olduğunu vurgulama gayreti var bu mektuplarımızda.

CHP olarak diğer ülkelerle dostane çalışmalarımız, karşılıklı görüş alışverişimiz tabii her koşulda sürecektir. Mesela bunu Irak'a ziyaretimiz ile ortaya koyduk. Türkiye, Irak ile bütün köprüleri atmış iken CHP heyeti olarak genel başkanımız ile gittik, görüştük, geldik. Şimdi Mısır'a gidiyoruz. CHP, geleneğinden, tarihten aldığı sorumlulukla ezber bozmaya devam edecektir. Biz gerçekten önce Türkiye'de sonra bu coğrafyada ve tüm dünyada barışın hüküm sürmesini istiyoruz.”

‘ABD'ye ziyaret kaçınılmaz’

VOA: “Son birkaç yıldır CHP'den heyetler Washington'ı ziyaret ederek temaslarda bulundu. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyareti söz konusu olacak mı?”

Kılıç: “Sanıyorum önümüzdeki aylarda koşullar da elverirse genel başkanımız bir ABD ziyaretinde bulunacak. İkili görüşmeler yapılıyor. Bizim en son ABD'li senatörlerle yaptığımız görüşmede de yeniden genel başkanımıza ABD'ye davetlerini ilettiler. Biz de bu davete karşılık 'en kısa sürede geleceğiz' demiştik. Önümüzdeki aylarda, Ortadoğu'daki gelişmelerde göz önüne alındığında böyle bir ziyaret kaçınılmaz olacak. CHP, ABD'de bir organizasyon gerçekleştirecek ve tüm muhataplarımıza genel başkanımız ile görüşlerimizi aktaracağız.”
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG